UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-08-29 15:31

Teniszezőként kezdte, ma már a Real Madrid érdeklődik iránta

Berobbant a köztudatba az argentin River Plate csapatának 17 éves ígérete, Franco Mastantuono. A fiatal futballista pályán nyújtott teljesítményének és 30-as mezszámának köszönhetően az „új Messi” jelzőt kapta.

Az argentin élvonalban szereplő, a kontinens egyik legnagyobb és legsikeresebb csapatának számító River Plate akadémiája rengeteg csillagot adott a labdarúgásnak az elmúlt évtizedekben. Ha csak azt nézzük, hogy a 2022-es világbajnok dél-amerikai együttes keretében hat, a River akadémiáján nevelkedett játékos volt, jó képet kapunk arról, a klub mekkora pillérjét képezi a helyi futballszcénának. A Liga Profesional jelenlegi címvédő csapata is számos saját nevelésű játékossal büszkélkedhet; kettejüknek már most, azelőtt, hogy egy percet is játszottak volna Európában, sokan ismerik a nevét – Claudio Echeverriről és Franco Mastantuonóról van szó.

Míg előbbi 2025-től már biztosan az európai közönség előtt kergeti a labdát a Manchester Cityben, addig utóbbit – cikkünk főszereplőjét – szerződés köti a Milliomosok becenévre hallgató alakulathoz. Persze, csak ha a Real Madrid nem szól közbe…

Franco Mastantuono 2007 augusztusában látta meg a napvilágot egy kis, Buenos Aires provinciában található városkában, Azulban. Egészen fiatal korától kezdve egyszerre űzte a teniszt (amelyben az országos ifjúsági ranglista 5. helyéig jutott) és a labdarúgást.

Eleinte családja sokkal inkább képzelte el a fiatal Mastantuonót ütővel a kezében,

olyannyira, hogy amikor 2017-ben – ekkor még a River Azul csapatában játszott – érkezett egy próbajáték-ajánlat későbbi (és jelenlegi) klubjától, a River Plate-től, a négyszeres Libertadores-kupa-győztes csapat kénytelen volt nemleges válasszal beérni. Két évvel később azonban, amikor eljött az idő, hogy valamelyik sportág mellett végleg elköteleződjön, Franco a labdarúgást, konkrétabban az Ezüst folyóról elnevezett gárdát választotta. Első szezonjában a River ificsapata bajnok lett, igaz, ő egyetlen meccsen lépett csak pályára. A következő években folyamatos fejlődésének köszönhetően, az akadémia lépcsőit mászva, elkezdte felhívni magára a figyelmet. A Pablo Aimar vezette U17-es válogatottba 15 éves korában kapott meghívót, Javier Mascherano pedig, noha még csak 16 éves volt, az U20-as válogatottban számított rá.

Első profi szerződését 2023 augusztusában írta alá, és a Monterrey elleni, edzőmérkőzésen lépett pályára először. Néhány hónappal később már „élesben” is megkapta a lehetőséget Martin Demichelis-től, egy januári kupameccs alkalmával, ezzel

ő lett a River történetének harmadik legfiatalabb játékosa.

Túl sokat nem is kellett várni az első góljára, egy héttel később a CA Excursionistas csapata ellen volt eredményes, ezzel az együttes legfiatalabb góllövőjévé vált. Ezt a büszke címet előtte a Barcelonában és a Realban is megforduló Javier Saviola birtokolta. Néhány hónap elteltével – ahogyan az megszokott – a Real Madrid képviselői már kopogtattak is az ajtón, és egyes források szerint a királyi gárda azt az összeget sem sajnálná Mastantuonóért, amit korábban Rodrygóért és Vinícius Juniorért fizetett, vagyis 45 millió eurót.

Első bajnoki gólját júliusban lőtte, a Sarmiento elleni mérkőzés 87. percében a kaputól nagyjából 25 méterre elvégzett szabadrúgásból, s az elég is volt a csapatnak a három pont otthon tartásához.

Bár meglehet, sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha a teniszt választja, az elegáns játékstílusán, az éles meglátásain és a pontos passzain gyakran fellelhetők annak a sportágnak a jellemzői. Mindemellett bátran alakít ki helyzeteket egymaga, és ha arról van szó, attól sem riad vissza 17 évesen, hogy a 90 ezres Monumental Stadion gyepén megiramodjon a labdával. A jobbszélen érzi igazán otthon magát, ballábas beadásai élményszámba mennek. Ám nem csak a középre lőtt labdái veszélyesek: amikor szabad hely nyílik előtte, a kapura is rendkívül veszélyes. A Libertadores-kupa idei csoportkörében pontosan egy ilyen szituációból volt eredményes a Libertad együttese ellen; ez a meccs történetesen a debütálása is volt a kupasorozatban.

Fiatal kora ellenére gyakran ő az, aki a meccseken a különbséget jelenti.

Azt jelentette például a Gimnasia elleni, idegenbeli bajnoki alkalmával is, amikor a 46. percben, a rivális 1–0-s vezetésénél lépett pályára, öt perccel később pedig gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a River Plate elhozott egy pontot az Estadio Juan Carmelo Stadionból.

Már most kivívta az európai klubok figyelmét, és a Riverhez két héttel ezelőtt visszatért, korábban a csapattal a Libertadores-kupát és a bajnoki címet is elhódító edzőjenek, Marcelo Gallardónak nagy fejtörést okoz, hogy őt vagy Echeverrit játszassa a jobb szélen.  A River Plate a bajnokságban jelenleg a tizedik, a Libertadores-kupában pedig a legjobb nyolc közé jutott a szintén argentin Talleres csapatának búcsúztatásával. Mastantuono, a „csodagyerek” egészen biztosan mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a 2023-as Szuperkupa-győzelem után újabb serleg kerüljön a River vitrinjébe.

Amit most szinte biztosan kijelenthetünk: a fiatalt 2026-ig szerződés köti a „Milliomosokhoz”, és ha tovább folytatja 2019 óta tartó menetelését a Rio De La Plata partján, kétség sem férhet hozzá, hogy néhány év múlva már Európában láthatjuk őt.

(Kiemelt képünkön: Mastantuono a múlt hét végi River Plate–Huracán bajnoki meccsen Forrás: cariverplate.com)