UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-08-30 20:45

Lukácsi Gábor megérett a külföldi kalandra

Az U18-as Eb-n mutatott remek játéka után az NKA Pécs fiatal kosárlabdázója, Lukácsi Gábor Spanyolországba szerződött, és az Ourense csapatában folytatja pályafutását. A 16 éves irányítót kérdeztük klubváltása hátteréről.

A kilencedik helyen végző magyar válogatott egyik legjobbjaként zárta Lukácsi Gábor a szkopjei B-divíziós U18-as fiú kosárlabda Európa-bajnokságot. Az NKA Pécs 16 esztendős irányítója a meccsenkénti pont- (10,4) és gólpasszátlagban (5,0) is a mieink legeredményesebbje volt a kontinenstornán. Ráadásul a 2007-es születésű ígéret teljesítményére nemzetközi szinten is felfigyeltek, méghozzá olyannyira, hogy

a következő évadot már nem is Pécsen, hanem külföldön fogja megkezdeni, miután a nyár végén aláírt a spanyol Ourense együtteséhez.

(A Spanyolország északnyugati részén, Galícia régióban fekvő város első csapata jelenleg a spanyol felnőttmásodosztályban szerepel, és ott az elmúlt években középcsapatnak számít.)

„Nagyon felgyorsultak az események az Európa-bajnokság végeztével, mert azok után, hogy hazaérkeztem Szkopjéból, egy-két napra rá már meg is kerestek Spanyolországból, és azóta az elmúlt hetekben folyamatos egyeztetések zajlottak egészen mostanáig, mígnem a folyamat végére érve néhány napja sikerült megállapodnunk.

Most ősztől már kint is folytatom a karrierem az Ourense csapatánál, jövő hét kedden pedig már utazom is hozzájuk, és belevágok a külföldi kalandba

 – mondta Lukácsi az Utánpótlássportnak.

A pécsiek 16 éves játékosa, Lukácsi Gábor a spanyol Ourensében folytatja karrierjét Forrás: FIBA

Az elmúlt évadban Lukácsi az NKA Pécs színeiben juniorbajnoki címet szerzett, továbbá mindössze 15 évesen az NB I/A-csoportban is bemutatkozhatott. Az alapszakaszban öt meccsen lépett pályára az élvonalban, és ezeken 3,6 pontot átlagolt. Mi több, a hazai szinten egyeduralkodónak számító Falco ellen is szóhoz jutott, és remek, 11 pontos teljesítménnyel vétette észre magát.

Úgy álltam hozzá, hogy előbb-utóbb mindenképpen ki akarom próbálni magam külföldön, ugyanakkor nem is szerettem volna elkapkodni a váltást, és elhamarkodott döntést hozni, hanem igyekeztem olyan klubot választani, ahol tényleg fejlődhetek, szintet léphetek.

Rendkívül vonzó ajánlatot tettek, szimpatikusnak tűntek az edzők, akikkel beszélgettem, szóval úgy érzem, minden adott lesz hozzá, hogy előrelépjek, jobb játékossá váljak. Ebben a lehetőségben lettem a legnagyobb fantáziát mind közül. Az Ourense ideális állomás lesz a külföldi karrierem első lépéseként. Izgatottan várom, hogy mi vár rám majd odakint. Az tudni kell, hogy a klub első csapata a másodosztályban szerepel, míg a 2004-2005-2006-os születésűekből álló második csapatuk a negyedosztályban indul. Első körben nekem majd az utóbbiban szánnak majd nagyobb szerepet a meccseken, illetve közben az első csapattal fogok edzeni, és ha jól teljesítek, idővel pedig felkerülhetek a legjobbakhoz."

Lukácsi egy évre kötelezte el magát a klubhoz.

(Kiemelt kép forrása: FIBA)