UtánpótlásSport
2024. szeptember 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda U19-es leány vízilabda Európa-bajnokság, Zágráb

2024-09-02 18:26

„Igazi csapat született az Eb-döntőben” – Benczur Márton

A szövetségi edző Benczur Márton büszke az elveszített U19-es Európa-bajnoki döntőben igazi csapattá érő leány vízilabda-válogatottra.

Mint arról beszámoltunk, szombat este emlékezetes Európa-bajnoki döntőben kapott ki a spanyoloktól az U19-es leány vízilabda-válogatott.

A zágrábi kontinensviadal fináléjában a Benczur Márton által irányított magyar lányokat négyperces emberthátránnyal is sújtották, az együttes egyre távolabb került a győzelemtől, a negyedik negyed 9–4-es spanyol vezetésnél kezdődött. Aztán a megsérült csapatkapitány, Tiba Panna nélkül játszó válogatott

elképesztő utolsó felvonást produkált.

A lányok hatalmas küzdeni tudásról téve tanúbizonyságot megpróbálták a szinte lehetetlent, és kis híján csodát hajtottak végre.  Az eksztázisba kerülő gárda másfél perccel a vége előtt egy gólra zárkózott, de egyenlíteni végül nem tudott: 10–9-re nyertek a spanyolok, a mieink pedig ezüstérmesek lettek.

Eb-ezüst került a magyar lányok nyakába Fotó: Kovács Anikó/European Aquatics

Benczur Márton a tornáról elmondta, hogy ezen az Eb-n az ismeretlenbe ugrott fejest a válogatott, ugyanis ennek a 2005-ös születésűekre épülő korosztálynak ez volt az első világeseménye, valamint kiemelte a csapat utolsó negyedben nyújtott teljesítményét:

„Az Eb alatt voltak remek dolgaink és persze sok mindent csinálhattunk volna jobban is, de hatalmas utat jártunk be a felkészülés kezdetétől az ezüstéremig. Büszke vagyok arra, hogy a döntő utolsó öt-hat percében igazi csapat született, és ennél nagyobb célja nem lehet egy utánpótlás-világversenynek. Fantasztikus volt látni, ahogyan a lányok küzdöttek egymásért és gyakorlatilag átgázoltak az egyébként erős spanyolokon. Akármit is mutatott az eredményjelző a végén, nem gondolom, hogy bárki is elcserélte volna a magyar sapkát másmilyenre.

Talán csak a csapatsport tudja megadni ilyen intenzitással azt a felemelő élményt, amit kaptunk.

Korosztályos szinten az a feladatunk, hogy neveljünk játékosokat a felnőttválogatottnak és embereket az életre. Mindez csak ehhez a döntőhöz hasonló, traumatikus mérkőzések során történhet meg, mert nyolcvanas pulzussal a Hajós ötvenesében nem lehet szimulálni azt, hogy milyen az élet.

 Az Eb végét felejthetetlenné tette az U19-es leánycsapat Fotó: Kovács Anikó/European Aquatics

A tréner köszönötet mondott a játékosainak, a stábtagoknak, a hazai szövetségnek, valamint a válogatottat a helyszínen és itthonról buzdító szülőknek, szurkolóknak és hangsúlyozta, rendekívül értékes visszajelzéssel szolgált az Eb.

Nem is szeretnék már azzal foglalkozni, hogy a döntőben mi lett volna, ha... Nem hivatkozunk a sérülésekre és a bírói ítéletekre sem. A legfényesebb éremnél sokkal fontosabb, hogy lássuk, milyen utánpótlásunk van.

A szakmai véleményem pedig az, hogy a miénk a legjobb csapat!
Az Eb-ezüstérmesek: Batizi Emese, Golopencza Szonja, Gulyás-Oldal Emma, Hajdú Kata, Horváth Luca, Horváth Zsófi, Kardos Dominika, Kardos Laura, Lendvay Zoé, Mácsai Eszter, Pogonyi Bíbor, Sóti Lili, Tiba Panna, Torma Luca, Varró Eszter

(Kiemelt fotó: Kovács Anikó/European Aquatics)