UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-09-03 17:59

FEHA19–Újpest junior rangadó lesz a Szuperkupa-döntő előtt

Hagyományteremtő céllal utánpótlás-előmérkőzést rendeznek a jégkorongozók Szuperkupa-döntője előtt. Az Alba Arénában ráadásul az előző évadban egyaránt bajnoki címet szerző klubok, a FEHA19 és az Újpest Jégkorong Akadémia korosztályos együttesei csapnak össze. Ezután jön majd a Fehérvár–FTC Szuperkupa-meccs.

Története során először nyerte meg tavasszal az Újpest Jégkorong Akadémia az osztrák U20-as bajnokságot, a döntőben ráadásul 0–2-ről fordítva, az ötödik meccsen, a Megyeri úton ért csúcsra a csapat egy felejthetetlen estén, a Linz ellen. A hazai U21-es bajnokságban „csak” bronzérmes lett az Újpest (az elődöntőben a DVTK múlta felül), az aranyérmet a FEHA19 együttese húzta be, a miskolciakat 4–0-val legyőzve – írja a a hazai szövetség (MJSZ).

A két bajnok most összecsap, az Alba Arénában rendezendő Hydro Fehérvár AV19–FTC Telekom Audi Hungaria Szuperkupa-döntő felvezetéseként.

A két juniorkeret azóta persze már változott, többen kiöregedtek, vagy épp feljebb léptek az ifi korosztályból, de ez semmit sem von le a találkozó presztízsből, nem mellékesen a mérkőzés osztrák bajnoki találkozó is lesz egyben.

Minden meccs nagy lehetőség a fejlődésre, így ez is. Finnországban például több mérkőzést játszanak ebben a korosztályban, szóval minden alkalmat meg kell ragadni

 fogalmaz Vesa Viitakovski, a FEHA19 juniorcsapatának finn vezetőedzője. – Ráadásul az új, gyönyörű csarnokban egy nagyon jó csapat lesz az ellenfelünk, amelyik ellen még többet lehet fejlődni. A legfontosabb célom ebben az idényben is az lesz, hogy egyénileg fejlesszük és képezzük a játékosokat. Ha az egyének tudnak előrelépni, akkor a csapat is egyre jobb lesz. Most – ha úgy tetszik –, négy hét edzés után a nullán, a kiindulóponton vagyunk, a mérvadó majd az lesz, hol tartunk februárban. Ha fejlődtünk, akkor megteremtjük magunknak azt az esélyt, hogy ez visszaköszönjön a szezon végén az eredményekben is.”

Kollégája, Árkovics Bálint, az Újpest Jégkorong Akadémia vezetőedzője is örül, hogy a sima bajnoki most kicsivel nagyobb körítést kap.

Nagyon örülünk, hogy ilyen nagyszerű létesítményben játszhatunk utánpótlás-mérkőzést, ráadásul a Szuperkupa-döntő előtt, ez élményszámba megy majd a játékosoknak és a stábnak egyaránt. A sportág kedvelőinek igazi hokiünnep lehet, hogy a Szuperkupa-döntő előtt még egy színvonalas utánpótlásmeccset is láthatnak.

Jó kezdeményezés, hogy az utánpótlást közelebb hozzuk a felnőtthokihoz, a játékosok megtapasztalják, milyen miliő veszi körül az ehhez hasonló nagy rangadókat. Várjuk a meccset, a gyerekek olyan pályán játszhatnak, ahol Bajnokok Ligája- és ICEHL-mérkőzések zajlanak, ez remek lehetőség. Az elsődleges célunk nekünk is a fejlesztés lesz ebben az évadban is, hogy minél több játékost tudjunk a felnőttjégkorongnak nevelni, nyilván szeretnénk ebben minél magasabb szintre jutni.”

A szeptember 17-i program:
Osztrák U20-as bajnoki mérkőzés:

FEHA19–Újpest Jégkorong Akadémia 16:30

Audi Hungaria Szuperkupa:
Hydro Fehérvár AV19–FTC-Telekom 20:00

(Kiemelt kép forrása: Újpest Jégkorong Akadémia)