UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-09-03 18:48

Világelső a magyar utánpótlás, de szüksége van a támogatásra

Az ismét eredményes nyarat záró magyar kézilabda-utánpótlásról az MKSZ elnökét, Ilyés Ferencet, a felnőttválogatottak szövetségi kapitányait, Chema Rodriguezt és Golovin Vlagyimirt, valamint a szövetség sportszakmai igazgatóját, Juhász Istvánt kérdeztük.

Mint korábban megírtuk, néhány nappal ezelőtt az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) tette közzé az éves listáját az országok sorrendjéről, amit az idei korosztályos világversenyek eredményei alapján állított fel. Magyarország 2019 és 2021 után ismét az élen végzett: együtteseink közül a serdülő leánycsapat bronzérmet szerzett a nyílt Európa-bajnokságon, ahogyan az ifjúságiaknál az Eb-n járó fiúk és a vb-n remeklő lányok is. A juniorkorosztályban a női csapat vb-ezüstéremmel búcsúzott az utánpótlásévektől; a világversenyen részt vett válogatottjaink sorában egyedül a junior-férfiegyüttes maradt le a dobogóról, amely a 12. helyen zárt az Eb-n.

Forrás: EHF

„Tavaly áprilisban, miután a szövetség elnökévé választottak, a nyári szezonban több időm volt az utánpótlás-válogatottjainkat követni, akkor több tornán is a helyszínen szurkoltam, idén viszont erre kevesebb idő jutott, hiszen az olimpia mindent felülírt – mondja az MKSZ elnöke, Ilyés Ferenc az Utánpótlássportnak. – Ettől függetlenül igyekeztem rajtuk tartani a szememet, és ismét óriási öröm volt látni, hogy jól szerepeltek.

A szövetség feladata, hogy minél hatékonyabban támogassa a fiatalokat,

a juniorjaink közül pedig többeknek is nagy esélye van rá, hogy a jövőben beverekedjék magukat a felnőttválogatottba. A férfi és a női kapitány is figyeli az utánpótlást, várja a lehetőséget, amikor újabb reménységnek lehet megadni az esélyt a bizonyításra.”

A nyáron megrendezett párizsi olimpián a férficsapatban négyen (Palasics Kristóf, Imre Bence, Ilic Zoran és Fazekas Gergő) még a tavaly megrendezett U21-es férfi-világbajnokságon másodikként záró együttes alapemberei voltak.

„A Krakovszki testvéreket is melléjük tenném, és szerintem abból a csapatból még többen csatlakozhatnak majd hozzánk a folytatásban – kezdi a honlapunknak Chema Rodriguez, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Ez igaz a jelenlegi juniorválogatottra is, amely nem tudott a Eb élmezőnyében zárni a nyáron és az ifjúsági csapatunkra is,

mindkettőben látok ígéretes játékosokat.

Sosem azt figyelem, hány éves valaki, hanem hogy ő tud-e a legtöbbet segíteni nekünk az adott pozícióban. Az pedig az idősebb kézilabdázóinknak is jó, ha fiatalokkal frissítjük a keretet, ez nekik is adhat plusz löketet, hogy még tovább fejlődjenek.”

Az ifjúsági fiúválogatott öröme Fotó: Stefan Ivanovic/HFMNE

Simon Petra juniorkorúként bizonyíthatott az ötkarikás játékokon, így ő nem is utazott el a korosztálya nyári világbajnokságára.

„Nagyon sok tehetséges játékos szokott mozogni az utánpótlásunkban, akik aztán sokszor nem tudják azt a pályát befutni, amit vártunk tőlük – veszi át a szót a felnőtt női válogatott kapitánya, Golovin Vlagyimir. – Kulcskérdés, hogy a juniorkorosztály után is menedzseljük őket, és akkor nem áll meg a fejlődésük, hiszen a kész játékos nem húszéves. Szeretnénk, ha be lenne újra vezetve a B-válogatott, ami szintén ezt segítené.

A juniorcsapat tagjainak a folytatásban is dolgozni kell, és akkor akár ott lehetnek a következő olimpián;

közülük többen már az NB I-ben is remekül teljesítenek, de ezzel nem szabad megelégedni.”

Végül pedig Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója is megosztotta velünk a gondolatait a nyári szezon kapcsán.

Eredményes a magyar utánpótlás, de mikor lesz felnőttszinten is eredmény? Rendre megkapjuk a kérdést, amire az olimpia valamilyen szinten választ adott: a férfiaknál a tavalyi vb-ezüstérmes juniorcsapatból hatan a bő keretben, négyen pedig Párizsban is ott voltak, míg a nőknél Simon Petra fontos szereplője volt az olimpiának

– összegez a sportvezető. – Tudni kell, hogy nem egy-két év az utánpótlásból a felnőttbe való átlépés. Próbájuk jobban segíteni, támogatni a klubmunkát, információáramlást kialakítani, ami segíti a mindennapos felkészülést, hiszen egy korosztályos világversenyen tizenegy-tizenkét nap alatt akár nyolc meccsen is pályára kell lépni, teljesen más a terhelés ezeken a versenyeken, mint az évad további részében. Az utánpótlásunk erejét mutatja, hogy az emlegetett listán eddig minden alkalommal a legjobbak között végeztünk, ám ez csak iránymutató; a beválás nem ettől, hanem a felnőtteredményektől függ.”

(Kiemelt képünkön: a vb-ezüstérmes junior női válogatott Forrás: IHF)