UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-09-05 17:05

Számos utánpótláskorú váltott klubot nyáron

Szeptember 3-án zárult a labdarúgó NB I nyári átigazolási időszaka, amelyben több utánpótláskorú játékos is csapatot cserélt.

Július 1-jén kezdődött és szeptember 3-án ért végert a nyári átigazolási időszak a labdarúgó NB I-ben. Ennek apropóján összegyűjtöttük, kik lehetnek azok az utánpótláskorú játékosok, akik karrierjében igazán fontos lépcsőfok lehet a klubváltás. 

Lisztes Krisztián

Ugyan már egy évvel korábban lehetett tudni, hogy a 19 éves támadó a Ferencvárosból a német élvonalban szereplő Eintracht Frankfurtban folytatja, abban viszont korántsem lehetett biztos senki, kap-e lehetőséget Németországban. A válasznak pedig két része van: Lisztes már játszott, de nem az első csapatban, hanem a tartalékokkal a Regionalligában, azaz a negyedosztályban. Erre a „veszélyre” egyébként Marco Rossi szövetségi kapitány is felhívta a csatár figyelmét még júliusban: „Ha Krisztián azt hiszi, hogy ő már sztár, és ingyen kap valamit, akkor a Regionalligában játszik majd a Frankfurt második csapatával.”

Gruber Zsombor

A 19 éves támadó még a télen igazolt a Puskás Akadémiától a Ferencvároshoz, majd a zöld-fehérek kölcsönadták a Zalaegerszegnek. Ám tavasszal sérülést szenvedett, és a rehabilitációt már a Népligetben csinálta végig, majd a nyári átigazolási időszakban hivatalosan is visszatért az FTC keretébe. Gruber eddig öt tétmeccsen lépett pályára a Ferencvárosban a 2024/25-ös évadban: kétszer kezdőként, háromszor csereként.

Szűcs Tamás

Két év dániai légióskodást követően 2024 nyarán az FC Köbenhavn csapatát elhagyva Debrecenbe igazolt a 19 esztendős támadó középpályás. Szűcs júliusban interjút adott az Utánpótlássportnak, amelyben elmondta:

„Remekül éreztem magam Dániában, nagyon sokat köszönhetek a Köbenhavnnak, de úgy gondoltuk, a további fejlődésem érdekében most az a legfontosabb, hogy a felnőttfutballban is tapasztalatot szerezzek.  Tizenkilenc éves vagyok, ebben a korban már célszerű az élvonalban játszani, így a jövőm érdekében ezt a szempontot helyeztük az első helyre. Tavasszal a menedzsmentemmel mérlegeltük a lehetőségeket, akadt több helyről is megkeresés, de minden szempontot megfontolva a Debrecen mellett döntöttünk.” 

Továbbá hozzátette:

„Nekem egyénileg pedig az a legfontosabb a következő évadban, hogy minél több mérkőzésen szerepeljek.”

Ez utóbbi egyelőre mindenképpen teljesül, hiszen a DVSC öt bajnokijából négy meccsen kezdett, és 90 percet játszott, egy mérkőzésen pedig a félidőben állt be.

Baranyai Nimród

A 2023/24-es évadban Baranyai kapta a második legtöbb lehetőséget a fiatalok közül, ám akkor még a Debrecenben játszott, a jelenleg futó szezonban viszont már Újpesten szerepel – igaz, egyelőre nem lett alapember, hiszen hat meccsen összesen 125 percet volt pályán. A lilák védősora jelentősen megerősödött a nyáron – elég, ha a válogatottba újonnan behívott Gergényi Bencére vagy a nemzeti csapatban 59-szer pályára lépett Fiola Attilára gondoljuk –, úgyhogy 21 éves Baranyainak nem lesz egyszerű stabil kezdővé válni.

Varga Zétény

A Ferencváros kölcsönadta a 18 éves csatárt a Diósgyőrnek, amivel minden bizonnyal jól járt, ugyanis az első hat bajnoki mindegyikén játszott, ráadásul ötször kezdőként, míg az FTC-ben továbbra is kevés lehetőséghez jutnak a magyar labdarúgók, hát, még az utánpótláskorúak!

Dala Martin

A Nyíregyháza adta kölcsön a Fehérvárnak a 20 éves kapust, akinek Tóth Balázs Blackburnbe távozásával megnyílt az esélye arra, hogy fontos NB I-es tapasztalatokat gyűjtsön. A 6. fordulóban az MTK Budapest ellen védett először a székesfehérvári alakulatban, és kapott gól nélkül hozta a mérkőzést, ami mindenképpen dicséretes.

Berki Marcell

Az átigazolási időszak hájrájában a Kecskemét szerződtette a Fehérvár 20 éves csatárát, aki eddig csak néhány percet játszott az aktuális évadban a székesfehérváriaknál. A korábban a Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan a Red Bull Salzburg akadémiáján nevelkedő Berki abban bízhat, hogy Szabó István vezetőedző csapatában több lehetőséget kap majd.

Helmich Pál

A 19 esztendős középpályás 2024 tavasza óta rendszeresen játszott a Kecskemétben, ám a szeptember 1-jén rendezett Újpest elleni bajnoki előtt bejelentette a klubnak, hogy a fővárosi liláknál folytatja. A KTE-vel elő szerződése volt, ám mivel Helmich távozni szeretett volna, elengedte a Bács-Kiskun megyei egyesület.

Kerezsi Zalán

Az NB II-ben súlyos nehézségekkel küzdő Budapest Honvéd egyik legjobb játékosa, a 21 éves Kerezsi a Puskás Akadémiánál folytatja kölcsönben. A támadó ambíciója ez esetben világos, hiszen érthető, hogy a fejlődés érdekében az élvonalban szeretne szerepelni.

Dénes Csanád Vilmos

Siófokról igazolt Zalaegerszegre a 19 éves csatár, akiben látszólag megbízik Márton Gábor vezetőedző, ugyanis a ZTE mind az öt bajnokiján a kezdőbe nevezte. Dénes rá is szolgált erre a bizalomra, mivel már két gólnál jár az NB I-ben.

Bakti Balázs

A Puskás Akadémia 19 esztendős középpályása az előző évadban a Vasasban, jelenleg pedig a Zalaegerszeg csapatában szerepel kölcsönben. Bakti a Paks elleni győztes meccsen gól szerzett, és a Fehérvár és a Debrecen ellen is számított rá a vezetőedző.

(Kiemelt képünkön: A 19 éves Szűcs Tamás a Debrecenbe igazolt Forrás: dvsc.hu)