UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2024-09-06 19:51

Két Vasas szerepel a női Extraligában – a fiatalok fejlődése az első a piros-kékeknél

A hazai szinten az elmúlt években egyeduralkodónak számító Vasas Óbuda mellett a klub második csapata, a szinte kizárólag utánpótláskorú röplabdázókból álló Vasas SC is elindul a női Extraliga új évadában. Kőnig Gábort, a klub csikócsapatának vezetőedzőjét, illetve Vatai Gabriellát, a hazai szövetség (MRSZ) elnökét is megkérdeztük a kialakult helyzetről.

Mint arról korábban beszámoltunk, utánpótláscsapatot is indít a Vasas a női röplabda Extraligában. A magyar szövetség (MRSZ) felkérésére a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Vasas Óbuda a zömében utánpótláskorú játékosokkal felálló második csapatát is szerepelteti az élvonalban. A piros-kékek fiókcsapatának trénere, Kőnig Gábor szerint nagy fába vágták fejszéjüket az Extraliga-részvétellel, viszont hosszú távon mindenképpen a jó döntést hozták az indulással.

„Két oldalról érdemes megközelíteni ezt a kérdéskört – kezdte Kőnig Gábor, a Vasas röplabdaszakosztályának utánpótlás szakmai igazgatója, az Extraligába újonnan feljutó második csapat vezetőedzője az Utánpótlássportnak. – A nyár során a magyar női röplabdasport hirtelen olyan helyzetbe került, hogy a nyolccsapatos Extraliga léte is bizonytalanná vált. Egy ideig a levegőben lógott az is, hogy egyáltalán milyen formában, illetve milyen mezőnnyel kezdődik majd meg az új évad. A feljutó TFSE és a kieső DVTK sem vállalta el az indulást, így került aztán terítékre, hogy az elmúlt két szezonban az NB I-ben előbb bronz-, majd legutóbb ezüstérmet szerző fiókcsapatunkat kérte fel a szövetség az Extraligában való szereplésre, és végül a magyar röplabdázás, a sportág jövője érdekében igent mondtunk erre a lehetőségre.

Tisztában vagyunk vele, hogy alapvetően nem nekünk kellene az élvonalban játszanunk, ugyanakkor ez kiváló esély számunkra, az Extraliga-indulásra egy hosszú távú befektetésként érdemes tekintenünk.

Hangsúlyozta, az elején nagyon nehéz lesz megugrani ezt a lépcsőfokot, hiszen az Extraliga és az NB I színvonala között hatalmas a különbség, viszont idővel rengeteget profitálhatnak ebből a játékosok.

A Vasas fiataljai már javában készülnek az Extraliga új évadára Forrás: Vasas Óbuda
Meglátjuk, miként sül ez a „kaland”, mi igyekszünk a fiataljainkat továbbra is építgetni, és megadni nekik minden lehetőséget a fejlődésre.

Két évvel ezelőtt, amikor először elindultunk az NB I-ben, az volt a célunk, hogy a tehetségeink folyamatos játéklehetőséghez jussanak, megkönnyítsük az átmenetet az utánpótlás- és a felnőttkor között. Megadjuk nekik azt a köztes lépcsőfokot, hogy a másodosztályban megszokják a felnőttröplabda színvonalát; ha pedig a második együttesben jól teljesítenek, idővel felkerülhetnek a profi csapathoz.”

Hozzátette, az Extraliga-szereplés egyértelműen újabb szintugrást jelent majd e téren is, hiszen ezáltal a legígéretesebb játékosok még magasabb szinten edződhetnek, és még közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy egy nap a nagycsapatban is szóhoz jussanak.

„Azt látni kell, hogy rendkívül nehéz feladat lesz felvenni a versenyt a nálunk jobb lehetőségekkel bíró, ténylegesen profi csapatokkal. A nálunk játszó lányok valamennyien még középiskolába vagy egyetemre járnak, ergo nem igazán lesz lehetőségünk arra, hogy napi két edzést tartsunk – ami az élcsapatoknál teljesen alapvető.

Ez nyilván némi hátrány jelent, ugyanakkor bízom magunkban, a fiatalos lendületünkben, illetve a lányok vagányságában. A most megkezdett munkának nem ebben a szezonban, hanem két-három év múlva kell beérnie.

Ha jól dolgozunk, ez a befektetés bizonyára ki is fizetődik majd.”

A keretben legfiatalabbként 15 éves reménység is szerepel, míg a csapat legidősebb tagja 22 esztendős. A Vasas fiókcsapata kizárólag magyar játékosokból, sőt többségében a klub saját nevelésű fiataljaiból áll össze.

Kőnig Gábor Fotó: Vasas Attila/Vasas SC
Nem fogunk fel tett kézzel pályára lépni egyik ellenfelünkkel sem szemben.

Nyilván, szeretnénk kellemetlen pillanatokat okozni mindenkinek, de számunkra ez az első évad leginkább a tanulás jegyében fog telni. Részcélokat tűznünk ki, és nem a pillanatnyi eredményességet kell szem előtt tartani.”

A tréner mellett Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség júliusban megválasztott új elnöke is elmondta véleményét portálunknak.

„A női Extraliga a bajnoki kiírás szerint nyolccsapatos, és a szabályok szerint az évad végén utolsó helyezett kiesik, míg az NB I győztese lehetőséget kap az élvonalba való feljutásra, sajnos ezúttal viszont a másodosztályt megnyerő TFSE nem vállalta az indulást. Mivel a feljutó nem élt a nevezési jogával, így ezek után megkerestük a papíron kieső DVTK csapatát, hogy nem szeretné-e mégis továbbra is a legmagasabb osztályban folytatni, a miskolciak azonban végül szintén nem éltek a lehetőséggel. Majd arra a döntésre jutottunk, hogy miután az NB I-ben a Vasas fiókcsapata végzett a második helyen, ezért a következő körben hozzájuk fordulunk az Extraliga-indulással kapcsolatban.

Nyilván, csupa fiatalokból áll a csapatuk, de úgy voltunk vele: miért ne kaphatnák meg a lehetőséget, ha a teljesítményükkel rászolgáltak?

Tehát, nem arról van szó, hogy tetszőleges módon kiemeltük a Vasas második csapatát, hanem valóban kiérdemelték ezt az esélyt. Szóval megkerestük a Vasas vezetőit, akik nyitottak voltak az ötletre, és némi mérlegelést követően bevállalták ezt a klub számára nagy kihívást, hogy két együttessel szerepeljenek az Extraligában.

Vatai Gabriella Forrás: MRSZ
Igencsak fura helyzet a mostani, hogy ugyanabban a bajnokságban két Vasas is lesz, de alapvetően két teljesen különálló gárdáról, illetve játékoskeretről beszélünk, így jogilag sem találtunk semmi kivetni valót ebben a felállásban.

Ha már így alakult a helyzet, azt hiszem, nézhetjük ennek a pozitív oldalát is: a piros-kék fiataljai – akik között jó néhány korosztályos válogatott játékos is akad – megmérettethetik magukat az Extraligában, amely hosszú távon bizonyára a fejlődésüket fogja szolgálni, és a magyar röplabdasport javára is válhat.”

De vajon az mégis milyen képet fest a hazai női röplabdasport helyzetéről, ha az Extraliga nyolccsapatos mezőnye csak ilyen módon tud összeállni, hogy egy azon egyesület két csapatot indít?

„Azt látni kell, hogy pillanatnyilag az első osztályú klubok többsége kisebb-nagyobb anyagi nehézséggel küzd. A szövetség részéről mi azon dolgozunk, hogy javítsunk ezen a helyzeten, és rendezzük ezeket a problémákat. Többek között szeretnénk olyan szponzorokat behozni a röplabdasportba, amelyek a többi sportágban például már évek óta jelen vannak támogatóként. Alapvetően nem a tenni akarás hiányzik az egyesületeknél, mi több, a megfelelő mennyiségű játékos is rendelkezésre állna, viszont egészen egyszerűen a szükséges gazdasági hátteret nem tudták megteremteni az Extraligában való részvételhez.

Ez egyértelműen aggasztó tendencia, és azt mutatja, sokat kell azon dolgoznunk, hogy segítsük a klubokat, hiszen az a cél, hogy a legmagasabb osztály, az Extraliga mezőnye minél szélesebb és színesebb lehessen.”

Az Extraliga új idénye a tervek szerint október első hétvégéjén rajtol, méghozzá rögtön a Vasas Óbuda–Vasas SC házi rangadóval. Az oda-visszavágós alapszakasz után minden csapat rájátszásba jut, ahol az egyik fél harmadik sikeréig tartanak majd a párharcok.

(Kiemelt kép forrása: Vasas SC)