UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U20-as birkózó-világbajnokság, 2024

2024-09-08 20:14

Három magyar érem a pontevedrai U20-as vb-n

A kötöttfogásúak kettő, a lányok egy érmet nyertek a spanyolországi Pontevedrában rendezett U20-as birkózó-világbajnokságon.

A záró napra egyetlen magyar birkózó maradt versenyben a pontevedrai U20-as világbajnokságon. A szabadfogású Arsunkaev Musza a selejtezőben elszenvedett veresége után vasárnap a vigaszágon javíthatott a 92 kilósok kategóriájában. A második esélyt megkapva a Vasas junior Eb-bronzérmese jól is kezdett: 10–0-ra verte a mongol Demberel Delgerdalajt, ezután azonban nem bírt az iráni Amirreza Dalirivel, így kiesett.

Ezzel a magyar küldöttség három éremmel zárt Spanyolországban,

némiképp elmaradva a várakozásoktól, ugyanis előzetesen a négy-öt érem is reálisnak látszott.

A legjobb produkciót végül a kötöttfogásúak nyújtották:

Darabos László szenzációs formában birkózott, és aranyérmes lett a 130 kilósok között,

míg a hozzá hasonlóan szintén honvédos, az Eb-címvédőként induló Lévai Levente a harmadik helyen végzett a 77 kilósok súlycsoportjában.

„A verseny előtt két éremben bíztunk a kötöttfogásúaktól, az erőviszonyok alapján ez megalapozottnak is tűnt és végül sikerült is ezt a célkitűzést teljesítenünk, szóval alapvetően elégedettek lehetünk – értékelt Kliment László, a szakág szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – Darabos Laci kapcsán nem túlzás azt állítani, hogy

abszolút kimagaslott a nehézsúlyúak mezőnyéből.

A július eleji Eb-hez képest most kategóriákkal jobb formát mutatott. Persze,

Lévai Levente esetén is benne lehetett volna akár a fényesebb érem is,

de alapvetően őt is dicséret illeti, a negyeddöntős veresége után szépen javított a vigaszágon, illetve a bronzmeccsen. A többiek ”

Előzetesen a lányoktól várhattuk volna a legjobb szereplést, miután a júliusi, újvidéki Eb-n öten is érmet nyertek. A legfőbb várományosunk Elekes Enikő (65 kg; Csepel TC-KIMBA) lehetett, aki világbajnoki címvédőként és a korosztály kétszeres Európa-bajnokaként lépett szőnyegre. Ezúttal viszont Elekesnek hamar véget ért a vb-szereplés, már az első meccsén, a nyolcaddöntőben kikapott és búcsúzott. Az éremszerzés végül egyedüliként

Osváth-Nagy Noéminek (72 kg; Egri VSI-KIMBA) jött össze, aki az Eb-bronza után ismételten a harmadik helyre ért oda.

Terék Gerda (57 kg; Csepel TC-KIMBA) szintén közel járt a dobogóhoz, neki végül be kellett érnie az ötödik hellyel. Női csapatunk a kilencedik legjobbként fejezte be a nemzetek rangsorában.

(Kiemelt képen: az U20-as világbajnok Darabos László Forrás: UWW/MBSZ)