UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-09-10 19:42

Kikapott az U21-es válogatott Spanyolországtól

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott 1–0-s vereséget szenvedett Spanyolországtól a Kecskeméten rendezett Európa-bajnoki selejtezőn.

Három helyen változtatott Szélesi Zoltán szövetségi edző az U21-es labdarúgó-válogatott kezdőjén a spanyolok elleni Európa-bajnoki selejtezőre a múlt heti Szlovákia elleni felkészülési meccs óta. Debreceni Ákos helyett a múlt héten még a felnőttválogatott keretében lévő Yaakobishvili AntalHorváth Artúr helyett Eördögh András szerepelt a csapatban, valamint Lisztes Krisztiánt Vancsa Zalánra cserélte a tréner.

A szlovákoktól 2–1-re kikapott a magyar együttes, de Szélesi a spanyolok elleni mérkőzés előtti interjúban elmondta, hogy szerinte nincs oka szégyenkeznie a csapatnak a vereség miatt. 

A 2025-ös Európa-bajnokságra már pusztán matematikai esélye volt kijutni, a Barcelona 17 éves ígéretével, Pau Cubarsíval felálló Spanyolország elleni találkozót megelőzően a magyar válogatottnak. Hét forduló után 10 ponttal állt a gárda, míg a spanyolok 19-cel, a belgák – nyolc meccset játszottak – 16-tal, míg a skótok 13-mal, és csak a csoportelső és a legjobb három második kvalifikál biztosan az Eb-re. 

Szélesi az összecsapás előtt arról beszélt, hogy a játékosoknak meg kell próbálni „élvezni a védekezést",

ami elsőre furcsának tűnhetett, de a realitás az volt, hogy a spanyol válogatott dominálja a meccset. Ez aztán így is lett, ugyan hatalmas iramot nem diktált az olimpiai bajnok, mégis jellemzően a magyar kapu előtt zajlott a játék. 

A 21. percben megszerezte a vezetést Spanyolország: a szöglet után kifejelt labda pont lábra érkezett Roberto Navarrónak, aki ellőtte a védők között, és betalált (1–0).

Az első félidő vége előtt volt még néhány helyzete a vendégeknek, amelyből végül nem lett gól. A magyar válogatott alig ért a labdához, ezt jól mutatja a labdabirkolási adat is: 85–15% oda. A szögletek száma 45 perc alatt 11–0 volt a spanyoloknak, míg a lövéseket tekintve 13–3-ra vezetett Santi Denia együttese.

A szünetben nem cseréltek az edzők és a játék képe sem igazán változott: a spanyolok nyugodtan járatták a labdát, míg Komáromi György egyszer-egyszer elfutott a szélen, de valódi lehetőséget nem tudott kialakítani.

A második játékrész közepén aztán többször is átjutott Szélesi csapata a spanyolok térfelére, ám egyik támadás sem volt veszélyesnek nevezhető. Míg a spanyolok nagyon fegyelmezettek és agresszívak, a védekezésben, a mieink túl mélyen, a félpálya felétől figyelték, ahogy a dél-európaiak adogatnak. 

Az utolsó tíz percben igyekezett kockázatosabban játszani a magyar együttes, aminek köszönhetően sikerült beszorítani a spanyolokat a kapujuk elé, de Alejandro Iturbe képességeit ezúttal nem ismertük meg, mert a védők minden alkalommal tisztáztak.

A legnagyobb magyar helyzet a 90. percben becserélt Lisztes Krisztiánhoz fűződik, aki a visszagurított szögletből tekert néhány centivel a kapufa mellé. Az olasz játékvezető lefújta a mérkőzést,

1–0-ra győzött Spanyolország.

Természetesen nem rossz eredmény egy góllal kikapni a világ egyik legjobb U21-es csapatától, azonban a játék képe alapján nem volt ennyire szoros a mérkőzés, csak az utolsó tíz perc volt biztató. Az első félidőben osztálykülönbség volt a felek között, az olló a második 45 percben valamelyest zárult, de az egyenlítésre – Lisztes lövését leszámítva – kevés esélye volt Szélesi válogatottjának.

Miután a 8. forduló utolsó mérkőzésén Skócia 3–0-ra vezet Málta ellen – amennyiben csoda nem történik –, a magyar válogatottnak már matematikai esélye sincs arra, hogy kijusson a 2025-ös Európa-bajnokságra.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, KECSKEMÉT
Magyarország–Spanyolország 0–1 (0–1)
Magyarország: 
Hegyi – Baráth P., Yaakobishvili A., Szabó A. – Eördögh (Lisztes 90.), Komáromi, Vitális (Okeke 70.), Kosznovszky, Benczenleitner – Gruber (Dénes 66.), Vancsa (Kerezsi 66).
Spanyolország: Alejandro Iturbe – Juanlu (Frances 83.), Cubarsí, Huijsen, Carreras – Nico González (Guerra 60.), Turrientes – Navarro (Moro 83.), Torre (Veiga 73.), D. López – Omorodion (Joseph 60.).
Gól: Navarro 21.

A selejtezőcsoport állása:
1. Spanyolország 8 meccs/22 pont, 2. Skócia 8/16, 3. Belgium 8/16, 4. MAGYARORSZÁG 8/10, 5. Kazahsztán 8/6, 6. Málta 8/0.

(Kiemelt képünk forrása: MLSZ)