UtánpótlásSport
2024. szeptember 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-09-13 09:04

Továbbra is a fiatalok fejlesztése az első a FEHA19-nél

A fehérvári jégkorong-akadémia, a FEHA19 szakmai igazgatójával, Kovács Csabával beszélgettünk annak apropóján, hogy a klub első csapata rendkívül fiatal csapattal vág neki az Erste Liga új évadának.

Péntek este megkezdődik a hazai felnőtt első osztályú jégkorong-bajnokság, az Erste Liga új évada, és a tízcsapatos mezőnyben továbbra is ott szerepel a FEHA19 együttese, amely zömében utánpótláskorúakkal és a juniorkorosztályból éppen kiöregedett fiatalokkal áll fel. A jelenlegi keret átlagéletkora mindössze 20,7 év, ráadásul ez a szám még tovább csökkent az előző idényhez képest (21,5). A csapatot a kispadon

a korábbiakban a juniorokat irányító és velük korosztályos magyar bajnoki címet szerző Tokaji Viktor vezeti ettől az évadtól.

„Mióta 2021-ben államilag kiemelt akadémiává váltunk, a mostani már a negyedik szezonunk lesz ebben a struktúrában.

A klub felnőttcsapata továbbra is az Erste Ligában szerepel, amely évről évre nagy kihívást jelent mind a fiatalok, mind az egész klub számára.

 – nyilatkozta Kovács Csaba, a fehérvári FEHA19 szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. –

Erős bajnokságról beszélünk, minőségi légiósok játszanak a csapatokban, szóval nem egyszerű egy ilyen fiatal átlagéletkorú csapattal helytállni ebben a mezőnyben. Nyilván, mindig akadnak hullámvölgyek, de rendre sikerül azért pozitív meglepetéseket is okoznunk, hiszen például a korábbiakban volt olyan szezonunk, amikor bejutottunk a rájátszásba. Bízunk benne, hogy az új évadban is összejöhet ez a bravúros szereplés. Noha, az is egyértelmű, hogy a csapatcélok mellett számunkra a fiatalok egyéni fejlesztése a másik fő feladatunk.

Az a küldetésünk, hogy segítsük az ő előmenetelüket, és idővel lehetőleg nevesebb klubokokhoz kerüljenek, akár a mi nagycsapatunkhoz, a Hydro Fehérvár AV19-hez vagy éppen magasabb szinten jegyzett külföldi bajnokságban folytassák.

Emellett pedig szeretnénk minél több felnőttválogatott játékost adni a hazai jégkorongsportnak. Bár néha rögösnek tűnik ez az út, amin haladunk, de láthatóan eredményes is, hiszen a játékosaink sokat tudnak fejlődni az első osztályban. Remélem, a következő nyáron már arról beszélhetünk, hogy a mostani Erste Ligás csapatunkból ketten-hárman is szintet lépnek, és szerződést kapnak Hydro Fehérvár AV19-ben."

Kovács Csaba Fotó: Horog László/feol.hu

Mindeközben csütörtök este tétmérkőzésen is felavatták az új fehérvári jégcsarnokot, az Alba Arénát. A Hydro Fehérvár AV19 együttese 3–1-re vereséget szenvedett a svéd Färjestadtól a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában. 

„Mint ismert, a nagycsapatunk átköltözött az Alba Arénába, és ugyan már mi is játszottunk ott edzőmérkőzést, illetve előfordulhat, hogy jövőben akár tétmeccset is vívunk az új pályán, de

az akadémia elsődleges bázisa ezentúl is az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok marad, ahol az új aréna átadásának köszönhetően több jégidővel tudunk majd gazdálkodni

mind az utánpótlás-nevelés, mind az Erste Ligás első csapatunk felkészülése szempontjából." 

(Kiemelt képen: a fehérváriak U21-es magyar bajnok csapata, amelynek jó néhány tagja már az Erste Ligában bizonyíthat forrás: FEHA19)