UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-09-17 08:57

Pádár Nikolett is Bob Bowman irányításával készül

A legtehetségesebb utánpótláskorú úszók közé tartozó Pádár Nikolett a következő évtől az Egyesült Államokban, közelebbről a Texas Egyetemen, a legendás Bob Bowman irányításával folytatja élsportolói pályafutását.

A szegediek üdvöskéje, Pádár Nikolett közösségi oldalán tudatta, hogy kitart a már korábban bejelentett országváltás mellett, helyesebben amerikai egyetemre megy, a kérdés csak az volt, hogy melyik tengerentúli tanintézmény úszórészlegét fogja erősíteni 2025-től. A 18 éves szegedi versenyző pár hónapja arról számolt be, hogy az Arizona State-hez "igazol", de mivel a szakember - aki az olimpiai bajnok Kós Hubert amerikai edzője is egyben - a Texashoz szerződött, ezért a magyar versenyzőnek is ez lesz az új állomáshelye – adta hírül hétfőn az MTI. A musz.hu még arról is írt, hogy Pádár az akkor még „csak” világbajnok Kóshoz hasonlóan keltette fel Bob Bowman érdeklődését, és a szegedi kiválóság igent mondott az amerikai edzőlegendának.

Pádár fő számában, 200 méter gyorson nem tudott bizonyítani a párizsi olimpián, mivel az előfutamban hibás rajt miatt kizárták, ugyanakkor a hatodik helyen végzett 4x200 méteres gyorsváltó első tagjaként korosztályos Európa-csúcsot úszott.

A nyári ötkarikás játékok előtt – olimpikonjainkat bemutatva – a hazai sportági szövetség, a MÚSZ így fogalmazott Nikolett-tel kapcsolatban:

 A magyar úszósport egyik legnagyobb ígérete, tízszeres junior Európa-bajnok, ötszörös junior világbajnok, illetve világbajnokságon egyéniben és váltóban is úszott már döntőben. A belgrádi Eb-n pedig elképesztő teljesítménnyel hat érmet szerzett, közte három aranyat, s Ábrahám Minnával együtt lett az egész Európa-bajnokság legeredményesebb úszónője.

Az úszószövetségi ismertető kiemelte, hogy a 2024-et indító dohai felnőtt-világbajnokságon végre sikerült neki a finálé 200-on, és még egy 6. hely is összejött – kárpótlásként azért, hogy 400-on épphogy lemaradt a fináléról (9. lett), és hogy a 4×200-as váltó tagjaként ezúttal be kellett érnie a 8. hellyel. Később az országos bajnokságon egy év kihagyás után ismét sikerült a 100-200 dupla, a hosszabbik távon egymás után harmadszor lett a legjobb, összességében pedig négy egyéni éremmel zárta az ob-t.

Olimpiai bajnok akarok lenni, ezt nem félek kimondani. Tudom, hogy képes vagyok megvalósítani az álmomat.

Az uszodában, a víz közelében magabiztos vagyok, a hétköznapi életben nem mondanám magam annak, talán azért is vagyok sikeres az úszásban, mert a vízben csak magamra kell figyelnem” – idézte úszóportréjában a MÚSZ egy korábbi nyilatkozatát, ugyancsak még Párizs előtt. Az olimpia ugyan ezúttal még nem jött össze neki, de lehet, hogy éppen az amerikai „kaland” segíti hozzá, hogy említett ötkarikás álmait legközelebb már, jelesül a 2028-as Los Angeles-i játékokon valóra váltsa – magyar színekben.

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett döntött: irány Texas! Forrás: musz.hu)