UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-09-18 17:13

„Ha ez az irány folytatódik, megszűnhetnek a hagyományos nevelőklubok" – Szabó Noémi

A női kosárlabda NB I élcsapatai közül az Euroligában szereplő Tarr KSC Szekszárdban számítanak a legtöbb saját nevelésű, valóban helyi kötődésű fiatalra. Az új évad előtt Szabó Noémi sportigazgatóval beszélgettünk a szekszárdi utánpótlás helyzetéről. A sportvezető – aki utánpótlásedzőként is dolgozik – elmondta, továbbra is akadnak tehetséges fiatalok a városban, ugyanakkor egyre nehezebb őket megtartani az egyesület kötelékében.

Megkezdi szereplését a Tarr KSC Szekszárd női kosárlabdacsapata az Euroliga selejtezőjében. A főtáblára jutásért Magyar Bianka együttese – három ígéretes U20-as fiatallal a soraiban – szerda este a cseh Zabiny Brno otthonában lép pályára a párharc első meccsén.

„Alapvetően a saját nevelésű reménységeinkre továbbra is számítunk a felnőttcsapatunkban – kezdte Szabó Noémi, a klub sportigazgatója az Utánpótlássportnak. – Az egyértelműen látszik, hogy

az új vezetőedzőnk, Magyar Bianka komoly szerepet szán a húszéves Holcz Rebekának, aki a felkészülési meccseken már meghatározó játékperceket kapott.

Rajta kívül még a tizenhétéves Szücs Grétára is mindenképpen számítunk, és a magasposztokon várhatóan ő is jelentős játékidőhöz juthat majd a szezon során. Az U18-as Európa-bajnokságon való szereplése miatt Gréta csak később tudott becsatlakozni a felkészülésbe, így neki még némi időre van szüksége, hogy maximálisan elsajátítsa az új játékrendszert. Az említett két saját nevelésű tehetségünk mellett még mindenképpen meg kell említenem a szintén húszéves Baa Dominikát, aki Nagykanizsáról indult, az elmúlt szezonokat aztán a fővárosban, a TFSE-MTK-nál töltötte, és idén nyáron igazolt hozzánk. A felkészülési időszakban, így például már a Sió Kupán is megvillantotta a képességeit. Az mindenképpen előny, hogy Magyar Biankával jól ismerik egymást, hiszen a TFSE-ben dolgoztak együtt. Alapvetően Dominikától is sokat várhatunk,

összességében pedig kifejezetten erős fiatal maggal vághatunk majd neki az új évadnak. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian hasznos tagjai lesznek a csapatunknak.
A 20 éves Holcz Rebekának (középen, fehérben) fontos szerep juthat Szekszárdon Forrás: Tarr KSC Szekszárd

Hozzátette, a fiatalabb korosztályokban is megvannak azok a jó képességű, ígéretes játékosaink, akik ha ideálisan fejlődnek, egy nap szintén ott kopogtathatnak majd az első csapat ajtaján.

„Jelenleg elsősorban az U16-os csapatunkban látok ilyen fiatalokat. Azt tudni kell, hogy ez a 2008-2009-es évjáratunk másfél évvel ezelőtt az U14-es korosztályban bajnoki címet szerzett, szóval ebben a korosztályban mindenképpen ott rejlik a potenciál hosszú távon. Bízom benne, hogy az U16-os együttesünk legjobbjai egy év múlva már beverekszik magukat a felnőttkeretbe. Amire különösen büszkék vagyunk, hogy az U14-es korosztályban meglehetősen nagy létszámmal tudunk dolgozni, összesen huszonhét játékossal és ezáltal két csapattal kezdhetjük meg a serdülőbajnokságot. Az elmúlt években egyetlen korosztályban sem volt egyszerre ilyen sok játékosunk – nyilván itt nem az előkészítő- és kengurukorosztályra, hanem már az idősebb korcsoportokra gondolok.

Ráadásul figyelembe véve, hogy mi nem akadémiaként működünk, és Szekszárd viszonylag kisváros, ez a létszám óriási fegyvertény számunkra.

Kiemelte, ebből a garnitúrából szintén akár öten-hatan is eljuthatnak majd a felnőttélvonal szintjére.

Stabil lábakon áll a szekszárdi utánpótlás Forrás: Tarr KSC Szekszárd

„Nagy öröm a gyerekkel együtt dolgozni, még akkor is, ha a nyár végén, amikor már javában tartott a felkészülés, sajnos a Rátgéber Akadémia elvitte tőlünk az egyik legtehetségesebb játékosunkat.

Egyáltalán nem tartom ezt üdvözítő tendenciának, hogy a Rátgéber Akadémia már tizenkét-tizenhárom éves korban elcsábítja az ügyes játékosokat, méghozzá olyan kluboktól, amelyeknél szintén minőségi nevelőmunka zajlik, és az NB I-es felnőttcsapat is adott, tehát megvan a perspektíva a fiatalok előtt.

Ha innentől a jövőben az összes kiemelt akadémia így jár el, nagyon hamar meg fognak szűnni a hagyományos, úgymond kisebb nevelőműhelyek. Majd néhány éven belül pedig azt fogjuk tapasztalni, hogy kizárólag a kiemelt akadémiák csapatai szerepelnek majd az egyes korosztályos bajnokságokban. Még ha tényleg olyan kiugró tehetségekről is beszélünk, azt gondolom, bőven elég lenne későbbi korban, mondjuk tizenhatévesen kiszakítani őket a megszokott környezetükből.

Ráadásul azt korántsem tartom korrektnek, etikusnak, hogy ilyen esetekben először nem a játékos klubját keresik meg, hanem kizárólag a szülőket, tetejébe különböző „hátsó utakon”,

 és a nevelőklub csak akkor szembesül a helyzettel, amikor a játékos és a szülei kész tényként közlik az átigazolást. Benne élve a kosárlabda-társadalomban, ki merem jelenteni, hogy a pécsiek mellett egyébként a többi akadémiára alapvetően nem jellemző ez a hozzáállás,

és nem az cél, hogy a többi nevelőegyesületet meggyengítsék, kis túlzással lerabolják.

Fájó szívvel konstatálom a jelenséget, nem tartom ezt jó iránynak; nem hiszem, hogy ez szolgálja majd a női szakág fejlődését. Remélem, a szövetség, az MKOSZ is tesz lépéseket az irányba, hogy bizonyos mértékig szabályozza, korlátozza ezt a folyamatot.”

(Kiemelt képen: Szabó Noémi Forrás: TelePaks Tv)