UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-09-19 16:45

Viszkeleti Villő vb-jét felejthetetlenné teszi a bronzérem

A 19 éves kalapácsvető Viszkeleti Villő elérte célját a limai U20-as atlétikai vb-n, és éremmel tért haza.

A Peru fővárosában, Limában augusztus végén rendezett U20-as atlétikai világbajnokságon a három kalapácsvetésben megszerzett magyar éremből egy a 19 éves Viszkeleti Villő nevéhez fűződik.

A szombathelyi Dobó SE-ben Németh László és Németh Zsolt által edzett kitűnőség a döntőben a második kísérletére dobta meg a legjobb, 64,94 méteres eredményét, amellyel végül bronzérmet érdemelt ki a kínai Jiale Zhang (68,95) és a ciprusi Valentina Savva (67,21) mögött.

Villő formája kiváló volt a vb-n, hiszen alig maradt el a 65,13 méteres egyéni csúcsától.

„Nagyszerű versenyen vagyok túl, amelyen már a kiutazástól kezdve minden úgy alakult, ahogyan szerettem volna – mondja. – A döntő napján összeszedett voltam, és már a bemelegítő dobásoknál éreztem, hogy jól fog menni élesben is.

Nagyon boldog vagyok, hogy végül érmet tudtam szerezni. Nem volt egyszerű az év, mert érettségiztem is, majd felvételiztem az egyetemre, és ez sok energiát felemésztett.

Voltak pillanatok, amikor kicsit megijedtem, hogy ha nem tudok teljes mértékben a vébéfelkészülésre fókuszálni, akkor mi lesz Limában? De minden jól sikerült, és felejthetetlen marad számomra a világbajnokság.”

Balról a vb-érmesek: Viszkeleti Villő, Zhang és Savva Forrás: World Athletics 

Villő másodszor járt Dél-Amerikában, ugyanis két éve, még U18-asként kiharcolta a részvételi jogot a kolumbiai Caliban rendezett U20-as vb-n, melyen aztán bravúros teljesítménnyel az előkelő ötödik helyen zárt.

„Segített, hogy nem először voltam Dél-Amerikában. Jól tudtam alkalmazkodni a környezetváltozáshoz és nem volt új a hét óra időeltolódás sem. A vébé nem sokkal másabb, mint az Eb, de minden korosztályos világversenyen szerzett tapasztalat nagyon értékes.Ez az érem nagy motivációt ad a további munkához.

Jövőre elsőéves leszek az U23-asok között, akik számára Eb-t rendeznek. Szeretnék ott lenni és kihozni magamból a legtöbbet.

Úgy érzem, az eddigi utánpótláséveim alatt minden szezonban tudtam valamiben fejlődni. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz.”

(Kiemelt képünkön: Viszkeleti Villő Forrás: MASZ)