UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-09-20 14:06

Elek Ákos sportigazgatóként sem marad távol a pályától

A Sajóvölgye Focisuli több jelenlegi élvonalbeli labdarúgó alma matere, a nevelőklub sportigazgatója pedig a 2016-os Európa-bajnokság nyolcaddöntős válogatottjának tagja, Elek Ákos, aki az egyesület putnoki központjának névadója is.

Néhány kilométerre a szlovák határtól Putnokon és Múcsonyban színvonalas utánpótlás-nevelés zajlik. A Sajóvölgye Focisuli putnoki központját a borsodi születésű, 48-szoros válogatott Elek Ákosról nevezték el, aki visszavonulását követően az egyesület sportigazgatója lett. A 2016-os Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar válogatott tagja, valamint a Videotonnal 2011-ben bajnok labdarúgó mesélt arról, hogyan működik a Focisuli.

„Két alközpontunk van: Putnokon a felnőttcsapat, valamint a felsőszekció edz, míg Múcsonyban az alsószekció, azaz a tizennégy év alattiak.

Az MLSZ struktúrája szerint tehetségközpontként dolgozunk,

ami azt jelenti, hogy optimális esetben a körzetközpontokból hozzánk jönnek a legügyesebb játékosok, és mi adjuk tovább a legjobbakat az iskolaváltás környékén az akadémiáknak.”

A Diósgyőri VTK a régió kiemelt akadémiája, amellyel jó kapcsolatot ápol a Sajóvölgye Focisuli – a szakmai együttműködésen túl személyes szál is köti a két klubot: Elek Ákos két részletben csaknem száz NB I-es mérkőzést játszott a miskolci csapatban, illetve 2014-ben ligakupát nyert az együttessel.

„A Diósgyőrrel kifejezetten jó a viszonyunk.

Mint a környék labdarúgását szakmailag is vezető akadémia, rendszeresen tart továbbképzéseket, illetve a régió klubjai számára értekezleteket, ahol meg tudjuk vitatni közös ügyeinket.”

ÉLVONALBELI TANÍTVÁNYOK
A Sajóvölgye Focisuliból az elmúlt években számos olyan játékos jött ki, aki azóta az élvonalban is megfordult. A Debrecenben futballozó 20 éves Vajda Botond nem egész két esztendőt töltött a tehetségközpontban, mielőtt a DVTK akadémiáján folytatta volna, a jelenleg diósgyőri 19 éves Komlósi Bence csaknem egy évig nevelkedett Putnokon. A Vasas támadója Tóth Milán, valamint öccse, a Nyíregyháza kapusa, Tóth Balázs egyaránt több mint két évet játszott a Focisuliban.

 A Sajóvölgye Focisuli a 2011-es alapítása óta fokozatosan fejlődött infrastrukturálisan, Elek szerint ma már meglehetősen jó a helyzet, de néhány hiányosságról beszámolt.

„Azt gondolom, hogy jól állunk, de a továbblépéshez elengedhetetlen lenne egy konditerem, ami folyamatosan elérhető a játékosaink számára. Illetve az orvosi háttér is fejlesztésre szorul: szükségünk lenne állandó orvosra, akihez mehetnek a sérültek, valamint masszőrre, aki szintén sokat tudna segíteni a gyerekeknek.”

Az Elek Ákos nevét viselő központ Forrás: sajovolgyefocisuli.hu

Arról is kérdeztük a korábbi válogatott labdarúgót, mennyire fekszik neki a sportigazgatói szerepkör.

„Már játékoskoromban kinéztem magamnak, hogy sportigazgató szeretnék lenni,

készültem erre a feladatra, képeztem magam. Természetesen a sportigazgató nincs mindig a pálya szélén, de nyáron szerencsére jóval több időt tudtam a Focisuliban tölteni. Hétköznap sokat vagyok Budapesten, próbálok a kapcsolataim révén előadásokat szervezni az edzőinknek, nemrég például egy nagy táplálékkiegészítővel kötöttünk megállapodást.”

Elek a pályától azért teljesen nem tud elszakadni, ugyanis a Focisuli egyéni foglalkozásokra épülő talent programjában aktívan részt vesz. Ennek apropóján érdeklődtünk, hogy mennyire emlékeznek a Sajóvölgyében futballozó gyerekek az utánpótlásközpont névadójára a televízióból.

„Azt gondolom, hogy emlékeznek, de ezt nehéz felmérni, ugyanis gyakran látnak is a Focisuliban. Inkább akkor számított kuriózumnak a jelenlétem, amikor még aktív futballista voltam, és ritkábban tudtam jönni. Régebben tarottam élménybeszámolókat, meséltem a gyerekeknek az Európa-bajnokságról, a válogatottról, az NB I-ről. Ma már ezek nem rendszeresek, bár amikor egy-egy ilyen téma előkerül

szívesen elmondom a véleményem vagy megosztom a tapasztalataimat.”

(Kiemelt képünk forrása: Facebook/Sajóvölgye Focisuli)