UtánpótlásSport
2024. szeptember 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője GEREVICH GYÖRGY NEVELŐEDZŐI DÍJ

2024-09-28 19:51

Kocsis Márta úszótréner az év utánpótlásedzője

Több utánpótlás- és nevelőedző kapott rangos elismerést: Kocsis Márta úszó-, Agócs Mihály kajak-, Harsányi Mária kosárlabda-, Jámbor Gyöngyi öttusa- és Papp András tekvondótrénert mutatjuk be.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Edzők Napja alkalmából a Puskás Aréna VIP termében  rendezett pénteki gálaesten utánpótlásedzők is elismeréseket vehettek át. Az év utánpótlásedzője Kocsis Márta úszótréner lett, a Kemény Ferenc nevelőedzői életműdíjat Agócs Mihály kajak-, a Gerevich György nevelőedzői díj harmadik negyedévi kitüntetését Harsányi Mária kosárlabda-, Jámbor Gyöngyi öttusa- és Papp András tekvondóedző kapta. Cikkünkben őket mutatjuk be.

Kocsis Márta

tizenegy évig úszott, s a kiugró eredmények nélküli versenyzői pályafutása közben, 1994-től edzője mellett kezdett el oktatni Tatabányán. A TF sportszervezői szakán túl elvégezte az úszásoktatóit, majd az úszóedzőit is, és az egyesületnél a nagyobbak versenyzői csoportjával indult a szakmai munkája. Utána kiscsoportokkal is dolgozott a békakorosztálytól kezdve, s a klubnak folyamatosan volt válogatott versenyzője. A nevesebbek között említi Orbán Ábelt, az országos csúcstartó Dibusz Kittit és Kugli Dorkát, a legeredményesebb tanítványa azonban az a Jackl Vivien, akit egy évtizeddel ezelőtt, négy és fél esztendősen tanított meg úszni, s jó ideje a magyar úszósport legnagyobb ígéretei közé tartozik.

Kocsis Márta veszi át a díjat Fotó: Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság

„Az úszás alapsport, a legjobb dolog a világon – vélekedik a Tatabányai Vízmű SE úszótrénere. – Minden izmot megmozgat, mindenre jó. Aki csak tud, tanuljon meg úszni!

Ha a gyerek egy-két-három évig úszik, olyan állóképessége, tüdeje, izomzata lesz, amely bármilyen sportnak az alapja vagy éppen a kiegészítője lehet.

Őszintén szólva, nem lettem volna nagyon szomorú, ha Vivien 15 évesen még nem úszik az olimpián, a távolabbi cél a fontos: 2028-ra úgy felkészülni, hogy négyszáz vegyesen ötkarikás döntőben szerepeljen. Ott pedig már minden megtörténhet.”

Agócs Mihály

harminckilenc évvel ezelőtt érkezett meg a KSI vízitelepére, Simon Miklós toborzásának köszönhetően. Nála ismerte meg a kajakozás csínját-bínját, ahogyan ő fogalmaz, a sportág „szerelem volt első látásra”. Elmondása szerint későn kezdett el a kajakozással foglalkozni, és bár lelkes s szorgalmas volt, nem volt igazán tehetséges. A versenyzői ambíciókat elengedte, a sportágat viszont nem tudta; 18 éves korában a BSE-ben Géczi Erika mellett lett társadalmi edző (vagyis nem kapott fizetést a munkájáért), 1992-ben pedig visszakerült a KSI-be, amelyben azóta is főállású trénerként dolgozik.

Számos klasszis kajakos nevelőedzője, közéjük tartozik az olimpiai bajnok Kozák Danuta és Szabó Gabriella, illetve a világbajnok Benedek Dalma és Paksy Tímea is. Az ország egyik legsikeresebb utánpótlásedzője, versenyzői a hazai és a nemzetközi eseményeken is eredményesek. Jelenleg a klubjában serdülőkorú, vagyis 15-16 éves fiúkkal és lányokkal foglalkozik.

Agócs Mihály Forrás: KSI

Agócs Mihály így foglalja össze az utánpótlás-nevelő munkával kapcsolatos gondolatait:

„A legfontosabb, hogy neveljük a gyerekeket, és minél több pozitív dolgot adjunk át nekik. Elsődlegesen nem az a cél, hogy sztárok szülessenek, persze az nem baj, ha valakiből eredményes versenyző lesz.

A lényeg, hogy becsületes, tisztességes, jó hozzáállású embereket neveljünk; ez sokszor kéz a kézben jár a jó eredményekkel.

Nagy szerencse kell ahhoz, hogy bejöjjenek az ajtónkon olyan tehetségek, akikből később a nagy bajnokok lehetnek; ne rontsuk el őket, ne ártsunk nekik, segítsük őket, hogy kiteljesedjen a pályafutásuk. Remélem, ezt sok sportolónak meg tudtam adni.”

Harsányi Mária

eredményes játékospályafutást tudhat maga mögött, többszörös bajnokként és kupagyőztesként fejezte be karrierjét és a válogatottban is szerepelt. Ugyanakkor már aktív évei alatt belekóstolt az edzői szakmába: akkori edzője, a BSE későbbi legendás trénere, Szabó Ödön hatására már 17 évesen kipróbálhatta magát a szekszárdi mini korosztályú csapatot irányítva. Majd amikor 1971-ben a BSE-be került játékosként, a fővárosban is folytatta edzői tevékenységét; mások mellett a későbbi felnőttválogatott Deák Évával és Fodor Katalinnal is foglalkozott (mindketten tagjai voltak a BSE BEK-döntős, Ronchetti-kupa-győztes együttesének).  Öt év után visszatért Szekszárdra, ahol – egy rövidebb időszakot leszámítva – 1976 óta folyamatosan utánpótlásedzőként tevékenykedik, időnként két, akár három csapatot is irányítva egyszerre. Tanítványaival számos érmet, közte jó néhány aranyat nyert ebben az időszakban a különböző korosztályos országos bajnokságokban. A gyermek-, a serdülő- és a kadétbajnokságban is szerzett már bajnoki címet, a juniorok között ezüstig jutott.

A szekszárdi évtizedek alatt többek között ő volt a nevelőedzője Studer Ágnesnek, aki jelenleg a felnőttválogatott kezdő irányítója. Sok éven át dolgozott együtt a szintén nagyválogatottságig jutó Császár Andreával, Bálint Rékával és Miklós Melindával is, valamint Tamis Dorottya, Hajdu Zsanett, Holcz Rebeka és Szücs Gréta is játékosa volt utánpótláséveiben.

Harsányi Mária fogadja dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár gratulációját Fotó: Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság

Harsányi Mária így fogalmaz az utánpótlás-nevelő munkával kapcsolatban:

„Leginkább az elvégzett, kemény és következetes munkában hiszek. Azt vallom, csak így lehet eredményeket elérni hosszú távon. Mindig is maximalista voltam, rengeteget dolgoztam, és ennyi év után még most is ugyanazzal az elánnal igyekszem végezni a feladatomat, mint korábban.

Szeretném, ha a tevékenységem által minél több lány megszeretné ezt a játékot. Emellett a sporton kívül – akár az iskolában – is nyomon követem, támogatom a pályájukat.

A fő célom, hogy a fiatalok megtanuljanak csapatban együttműködni, hiszen a kosárlabda nem egyéni sport, rendkívül fontos a közösségformáló ereje.”

Papp András

1990-ben kezdett edzősködni, azóta is a Tájfun SE ifjú tekvondósaival foglalkozik. Csoportjaiban 4 éves kortól ismerkedhetnek meg a küzdősporttal a gyerekek. A tréningek egyik helyszíne 19. kerületi Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum, melyben 17 éve dolgozik testnevelőként. Tanítványai közül a legtöbben nemcsak a sportban, hanem az élet számos területén sikeres felnőttekké váltak. Többek között nála kezdte a tekvondót a világbajnoki és Universiadé-bronzérmes Tóth Balázs is. Papp András fogyatékkal élő, autista fiataloknak is tart edzéseket, továbbá a korosztályos válogatottnál tevékenykedik.

Papp András díjazása Fotó: Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság

„Az a feladatom, hogy megszerettessem a gyerekekkel a sportot, a kicsik járjanak edzésre és kerüljön egyfajta rendszeresség az életükbe – mondja.  

Ezzel a korosztállyal csak elhivatottan és vidáman lehet foglalkozni. Fontos, hogy kreatívak legyünk, mert az ismétlődő dolgokat a hamar megunják a növendékek.

A gyerekek és a munkám szeretete őrzi bennem a lelkesedést.”

Jámbor Gyöngyi

1993 óta a KSI öttusaszakosztályának edzője. A nevelőműhelyben a legkisebbekkel foglalkozik, az úszásra jelentkező gyerekek először vele találkoznak az egyesületben és ő invitálja az ígéreteket öttuázni is. A tanítványaival remek összhangban, kitűnő hangulatban dolgozik. A gyerekek 14 éves korukig edzenek nála, majd munkájának köszönhetően kiváló alapokkal kerülnek az idősebbekkel foglalkozó szakemberekhez. Többek között nála kezdett az olimpiai bajnok Gulyás Michelle és a világ- és Európa-bajnok Kasza Róbert is.

Jámbor Gyöngyi Fotó: Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság

„A gyerekek sikerélménye az egyik legnagyobb motiváció a munkámban  nyilatkozta.  

Ebben a korban nagyon látványos a fejlődés, és együtt örülök velük, amikor látjuk, hogy folyamatosan javulnak, jól versenyeznek, felállnak a dobogóra, érmet kapnak.

És mindig jönnek új gyerekek, ezért nagyon változatos ez a foglalkozás.”

(Kiemelt fotó:Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság)