UtánpótlásSport
2024. október 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-10-02 16:09

Iskolások a nagyok között – 3500 gyerek játszott a Grassroots-héten

Az Európai Sporthéten, szeptember 23–30. között rendezte meg első alkalommal új formában a Grassroots-hetet a Magyar Labdarúgó Szövetség, amelyen tizenkét helyszínen 3500 gyerek játszott.

Hagyományteremtő céllal szervezte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség új formában a Grassroots-hetet, amely az Európai Sporthét programsorozatához illeszkedett szeptember 23. és 30. között. A rendezők vágya az volt, hogy

közelebb hozzák egymáshoz a klubokat és az iskolákat,

ami valóra vált, ugyanis 3500 gyermek futballozott tizenkét helyszínen országszerte. Ráadásul olyan egyesületek is megnyitották kapuikat, mint az Újpest, a Budapest Honvéd, az MTK Budapest, a Paks, a Kecskemét vagy a Diósgyőr, amely önmagában 1600 általános iskolást látott vendégül.

Az MLSZ Grassroots Osztályának vezetője, Gáncsos András elmondta az Utánpótlássportnak, hogy nem a kiválasztásra, hanem a sport népszerűsítésére fektették a hangsúlyt.

„Elsősorban nem a tehetségek felkutatásáról szólt a program, hanem arról, hogy a gyerekekhez és családjukhoz közelebb hozzuk a labdarúgást, a sportos életmódot. Ugyan az esemény nem az élsportról, hanem inkább a mozgás szeretetéről szólt, mégis nagyon boldogok voltunk, hogy

több élvonalbeli játékos is kilátogatott az egyes helyszínekre, találkozott, és játszott a gyerekekkel.”

Gáncsos arról is beszámolt, hogy folyamatosan dolgoznak a pedagógusoknak szánt továbbképzési programon, amellyel azt szeretnék erősíteni, hogy a labdarúgás is lehet oktatási eszköz.

„Keveset beszélünk a focinak annak a részéről, amit hívhatunk szabadidősportnak is. Amikor néhány gyerek lemegy játszani a parkba vagy az iskolaudvarra. Azt kellene tudatosítani, hogy nemcsak az olimpiai és világbajnoki címek értékesek, hanem a sporton keresztül elért személyiségfejlődés is nagyon fontos. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a labdarúgás több területen is pozitívan hat a gyerekekre: például az interperszonális készségek, az életvezetési készségek, az érzelmi fejlődés vagy a szociális kapcsolatok terén.”

Az MLSZ pedig azt is támogatja, hogy a klubok jobban vegyenek részt a helyi közösségek életében.

„Azt szeretnénk, hogy a klubok szólítsák meg az amatőröket is,

legyenek nyitottabbak a tömegsportra, hiszen nekik is érdekük minél szorosabb kapcsolatot ápolni a környéken élő gyerekekkel, családokkal. Erre nagyon jó külföldi példákat látunk, amelyeket szeretnénk követni. Jelenleg félévente konferenciákat rendezünk, amelyen átbeszéljük a klubokkal a tapasztalatokat, és fejlesztjük a programot” – mondta Gáncsos.

(Kiemelt képünk forrása: MLSZ)