UtánpótlásSport
2024. október 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-10-03 14:49

A kiváló utánpótlásedző, Kósa Miklós lett a világ legjobb kardbírója

A Vasas fiatalokkal foglalkozó vívóedzőjét, Kósa Miklóst választották a világ legjobb kardbírójának.

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) Kósa Miklóst választotta a világ legjobb kardbírójának.

A kitűnő magyar zsűri az előző két évben a második, egy esztendővel korábban pedig a harmadik helyen végzett a rangsorban, az idén viszont megelőzte a sokszoros győztes bolgár Vaszil Milencsevet és az olasz Luigi Martilottit is – tudatja a hazai szövetségi portál.

A 42 éves szakember Párizsban a harmadik olimpiáján bíráskodott, ő kapta a női egyéni és a női csapatdöntőt, valamint a férfi egyéni elődöntőt és bronzmeccset is.

„Ez az elismerés a hab a tortán. Látványos lenne azt mondani, hogy így kell abbahagyni. Ám már korábban érlelődött bennem ez a gondolat. A jövőben minden energiámmal a tanítványaimat és a magyar vívást szeretném segíteni – edzőként. És ebbe már nem fér bele a magas szintű nemzetközi bíráskodás” – fogalmazott a zsűriként csúcsra jutó Kósa, aki a Vasasban számos sokra hivatott fiatallal foglalkozik.

Az elmúlt évadokban a kadét fiú kardválogatott keretedzői feladatait is ellátó tréner tanítványa például az egyaránt junior-világ- és Európa-bajnok Spiesz Anna vagy Csonka Dorottya is.

A nevelőmunka iránt elhivatott szakember 2009-ben Pézsa Tibor ösztönzésére kezdett el edzősködni. A szakma fortélyait tehát mások mellett minden idők egyik legsikeresebb magyar vívójától, az olimpiai bajnok tanítójától leshette el a kezdetekben. Jelenlegi klubjába, a Vasasba többedmagával 2017-be igazolt át. A piros-kék egyletben összeállt a korábban a BSE-ben már jól összeszokott edzői gárda (Boros György, Riba Ferenc, Sárközi Gergely).

Kósa Miklós és egyéni kadétvilágbajnok tanítványa, Csonka Dorottya Forrás: Bizzi Team

Kósa Miklós portálunknak így foglalta össze nemrégiben az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos gondolatait:

„A kollégáimmal nagyon szerencsések vagyunk, mert rengeteg mindent tanultunk Pézsa Tibortól. Az általa is alkalmazott oktatásmódszertan hatalmas előnyünkre válik. Előbb azt az alapot igyekszünk megtanítani, amit a teljes mezőny tud, aztán ezen felül próbálunk kialakítani technikai fölényt. Pézsa Tibor azt mondta, ha a világ legjobb edzőjét két évre bezárod a terembe a legtehetségesebb tanítványával, miután kijönnek, biztosan nem lesznek eredményesek. Ez azért van, mert a fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő közeg. A Vasasban igyekszünk megteremteni ezt a környezetet. Egyéni sportág a miénk, de az elképzeléseink kizárólag csapatmunkában működnek. Azt szeretnénk, ha a versenyzőink felfelé húznák egymást.

A tanítványaimmal szemben egyébként nincsenek eredménybeli elvárásaim, de azt ők is tudják, hogy minden versenyre nyerni megyek.

Ezt a szemléletet ők is átvették és igyekeznek mindent kiadni magukból a páston. Arra pedig külön törekszem, hogy a vívótermen kívül is lehető legjobb kapcsolatot alakítsam ki velük, hiszen nagyon sok időt töltünk együtt. Az edzői pályafutásomban a következő kihívást az jelenti, hogy a tanítványaim a felnőttek között is megőrizzék az eredményességüket. Remélem, hogy sikerül meglépnünk ezt a lépcsőfokot, a magabiztosságunk megvan hozzá.”

(Kiemelt képünkön: Kósa Miklós Forrás: Magyar Vívó Szövetség)