UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-10-09 20:05

Rátkai Eszter remek formában kezdett az NB I-ben

A pécsiek 17 éves irányítója, Rátkai Eszter három forduló után az előkelő harmadik helyen áll a női NB I/A-csoport gólpasszlistáján.

Még a bajnoki rajt előtt sorra vettük, hogy szerintünk kikre érdemes majd leginkább odafigyelni a fiatalok közül a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság alapszakaszában.

A toplistánk első helyét a 2006-os születésű Rátkai Eszter érdemelte ki,

aki nyáron csapatkapitánya volt a korosztályos Eb-n hatodikként záró U18-as válogatottnak. Mindezek után klubjába visszatérve, a NKA Universitas Pécs 17 esztendős irányítója immár a harmadik évadát kezdte meg a felnőtt első osztályban, és a korábbiakhoz képest most már jóval nagyobb szerephez jut, a teljesítményével pedig igazolja, hogy joggal kap egyre komolyabb feladatokat. Az alapszakasz első három meccsén

Rátkai 7,3 pontot, 6,3 lepattanót, 3,3 lepattanót, 2,7 szerzett labdát és 18-as VAL-mutatót átlagolt.

„Hatalmas motivációval vágtam neki az új szezonnak, és alig vártam már, hogy elkezdődjön a bajnokság – mondta Rátkai az Utánpótlássportnak. –

Szerettem volna most már még nagyobb szerepet magamra vállalni, és közben maximálisan kihasználni azokat a játékperceket, amelyeket U20-as játékosként kapok.

A nyári U18-as Eb-n rendkívül hasznos tapasztalatokat szereztem, és a torna végén a külföldi szakemberektől is pozitív visszajelzéseket kaptam. Ezután Pécsre visszatérve, a felkészülési időszakban keményen dolgoztam, hogy elnyerjem az edzők bizalmát, ezáltal kivívjam magamnak a játéklehetőséget."

Jól jelzi játékának minőségét, hogy

az asszisztrangsorban a harmadik,

a szerzett labdák terén pedig a 11. legjobb az A-csoport teljes mezőnyében.

„Amikor pályára kerülök, az a cél, hogy bizonyítsak, és ott segítsem a csapatot, ahol éppen tudom és szükség van rám. Azt mondhatom, hogy remekül sikerült az alapozásunk, és a nyári időszakban csapatként rengeteget fejlődtünk.

Elsősorban ennek tudom be, hogy ilyen magabiztosan, ilyen nagy elánnal sikerült megkezdenem az új idényt.
Rátkai Eszter Forrás: NKA Universitas Pécs

A pécsiek első csapatát Zseljko Djokics személyében a nyáron új vezetőedző vette át, és láthatóan az új tréner Eszternek – a klubjában és a felnőttválogatottban is a kezdő posztot betöltő Studer Ágnes mögött – csereirányítóként nemcsak epizódszerepet szán, hanem az előírt első félidőn túl a végjátékban is pályára küldi őt. 

Az elsődleges feladatom a második számú irányító szerepének a betöltése, még pedig úgy, hogy lehetőleg minél magasabb szinten helyettesítsem Studer Ágit,

amíg éppen ő a kispadon pihen. Nyilván, a támadás szervezése mellett védekezésben is helyt kell állnom, szóval ott is igyekszem kiadni magamból a legtöbbet.

Ágira egyfajta példaképként is tekintek,

hiszen rengeteget tanulhatok tőle, és ő az ékes bizonyítéka annak, hogy kemény munkával milyen magasra el lehet jutni. Nekem az óriási lehetőség, hogy mellette fejlődhetek, és azon vagyok, hogy minél több dolgot el is lessek tőle. Szerencsére Ági a kezdetektől fogva abszolúte nyitottnak bizonyult, és rendre ellátott tanácsokkal, és igyekezett segíteni a meglátásaival, amelyeket pedig próbálom meg is fogadni, és beépíteni a játékomba.

Például mindig arra biztat, hogy legyek bátor, és ne féljek attól, ha esetleg hibázok, mert a hibákból lehet tanulni, és azokon keresztül lehet jobb játékossá válni.

Szóval, nagyon jól esnek a támogató szavai."

(Kiemelt kép forrása: NKA Universitas Pécs)