UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-10-11 10:34

A kadétvilágbajnok Csonka Dorottya önbizalommal telve kezdte meg junioréveit

A kadétvilágbajnok kardozó, Csonka Dorottya ebben az évadban már a juniorok között igyekszik kihozni magából a legtöbbet.

Az új évadban a juniorok között kezdte meg szereplését a Vasas 17 éves kardozója, Csonka Dorottya, aki az elmúlt idényben a lehető legnagyobb sikerrel búcsúzott a kadétkorosztálytól:

Rijádban világbajnok lett.

A sokra hivatott vívó számára egyébként nem lesz újdonság a juniormezőny, hiszen két évvel ezelőtt, még elsőéves kadétként kiharcolta a válogatottságot az idősebbek között, és akkor Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra és Spiesz Anna társaságában csapatban junior világ- és Európa-bajnoki címet szerzett.

A szezonbeli első hazai válogatóversenyen már túl van a reménység, hatodik hellyel indított.

„A felkészülés összességében nem sikerült rosszul, de kétszer is lebetegedtem, így fizikálisan még nem voltam megfelelő állapotban az első hazai versenyen – mondja. – Ezzel együtt bizakodó vagyok, mert úgy érzem, hogy

fejben sokat erősödtem, és ha mentálisan nincsenek gondjaim, akkor nagyon jól megy a vívás.

Természetesen az a cél, hogy kiharcoljam a juniorválogatottságot. Ez két éve már sikerült, legutóbb nem, de ezt a kadétok között elért világbajnoki cím után egyáltalán nem bánom. Szeretnék minden versenyen koncentráltan vívni és minden egyes alkalommal úgy akarom elhagyni a pástot, hogy kihoztam magamból a legtöbbet. Az első év a juniorok között még a tapasztalatszerzésről szól, de nagyon fogok örülni, ha közben sikerül jó eredményt elérni.”

Csonka Dorottya szerencsésnek tartja magát, hogy Kósa Miklóssal dolgozhat együtt Forrás: FIE

Dorottyát nemcsak a közelmúlt sikerei töltik el önbizalommal, hanem az is, hogy edzője továbbra is az a Kósa Miklós, akit nemrégiben a világ legjobb kardbírójának választottak és kineveztek a férfi kardválogatott élére.

„A világbajnoki cím nem teher, sokkal inkább motivál. Persze, nőnek az elvárások magammal szemben, és szeretnék ehhez méltóan vívni.

Szerencsés vagyok, hogy Kósa Miklóssal dolgozhatok együtt.

Nagyszerű szakember, aki nagyon odafigyel rám és mindig a legjobbat akarja nekem.”

(Kiemelt képünkön: Csonka Dorottya Forrás: FIE)