UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-10-16 11:56

Tizenöt éve nyert vb-bronzot az U20-as válogatott

Éppen tizenöt évvel ezelőtt, 2009. október 16-án győzte le tizenegyesekkel Magyarország Costa Ricát az egyiptomi U20-as futball-világbajnokság bronzmérkőzésén.

Napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt, 2009. október 16-án nyert világbajnoki bronzérmet a magyar U20-as labdarúgó-válogatott Egyiptomban.  Az azóta is páratlan sikernek voltak előjelei. Az 1989-90-es generáció az U17-es korosztályban ötödik helyen zárt a luxembrugi Európa-bajnokságon, majd az U19-es csehországi kontinensviadalon a csoportban a David de Geával, César Azpilicuetával és Jordi Albával felálló spanyolokat legyőzte a csoportkörben, és Eb-harmadik lett, ezzel indulási jogot szerezve az U20-as vb-re. 

A világbajnokságra Egervári Sándor vezetésével utazott a válogatott. A torna rettenetesen kezdődött, ugyanis a magyar csapat 3–0-ra kikapott Hondurastól, ám ezt követően 4–0-ra verte Dél-Afrikát és 2–0-ra az Egyesült Arab Emírségeket, így csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. 

A legjobb nyolc közé jutásért a cseheket 2–2-es rendes játékidő után tizenegyesekkel győzte le Egervári együttese, majd a negyeddöntőben hosszabbítás után, 3–2-nyert az olaszok ellen. Az elődöntőben Ghána várt a mieinkre, akik az afrikaiakkal szemben 3–2-re maradtak alul. 

A bronzmérkőzést Costa Ricával vívta a csapat. A gól nélküli első játékrész után a karibi együttes a 81. percben vezetést szerzett, amire Koman Vladimir a 91. percben, büntetőből válaszolt. A hosszabbításban sem született döntés, így jöhetettek a tizenegyesek. Sokan minden idők legroszabb párbajaként emlegetik, ugyanis Costa Rica négyből négy lövést hibázott – Gulácsi Péter hármat védett, egy pedig a kapufáról vágódott ki –, míg magyar részről csak Koman rontott, Németh Krisztián és Varga Roland betalált – Magyarország ezzel világbajnoki bronzérmes lett. 

 

A sajtó tele volt a fiatalok sikerével, mindenki abban bízott, hogy új kor jöhet el a magyar futballban, hiszen megérkezett az aranygeneráció. A Nemzeti Sport az alábbi címlappal jelent meg a bronzmeccs másnapján.

Forrás: Arcanum

Gulácsi a felnőttválogatott alapembere és a Bundesliga egyik legjobb kapusa lett, Németh 37 válogatottságig jutott, Koman 36-szor szerepelt a nemzeti csapatban, míg Korcsmár Zsolt 26-szor, Varga pedig 24-szer. A keretből egyesek élvonalbeli játékosok letttek, ám többen idő előtt visszavonultak vagy nem futottak be említésre méltó karriert. Az M4 Sport ITT gyűjtötte össze, melyik játékos, mire vitte a korosztályos vb után. 

Az U20-as világbajnoki bronzérmes keret:
Gulácsi Péter, Megyeri Balázs, Kovácsik Ádám – Debreceni András, Korcsmár Zsolt, Szekeres Adrián, Szabó János, Zámbó Bence, Présinger Ádám – Dudás Ádám, Tóth Bence, Takács Péter, Koman Vladimir, Simon Ádám, Varga Roland, Kiss Máté, Gosztonyi András – Németh Krisztián, Simon András, Balajti Ádám, Futács Márkó.

A bronzérem értékét jól jelzi, hogy a 2009 óta megrendezett hat U20-as világbajnokság közül mindössze egyszer, 2015-ben lehetett ott a magyar válogatott.

(Kiemelt képünkön forrása: MTI)