UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-10-17 20:15

Kollár Anna a Harvardon folytathatja tanulmányait

A 17 éves kadét Európa-bajnok tőröző, Kollár Anna az amerikai Harvard Egyetemre kapott meghívást.

Kivételes lehetőség előtt áll a hazai tőrvívás kiemelkedő ígérete, Kollár Anna, aki a 2026/27-es tanévet a világ egyik legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézményében,

az amerikai Harvardon kezdheti meg.

Beliczay Sándor a Törekvésben edződő tanítványa az idén februárban kadét Európa-bajnoki címet szerzett Nápolyban, de természetesen nemcsak sportsikerei, hanem kitűnő tanulmányi eredményei okán is szívesen látnák az Egyesült Államok legrégebb óta működő, legendás egyetemén. A 17 éves kiválóság a napokban meghívásra 48 órás hivatalos látogatást tett a cambridge-i létesítményben.

„Nagyszerű benyomást tett rám az egyetem – számol be Anna. – A látogatáson bemutatták a campust, beülhettem órákra és bár a vívóedzéseken nem vehettem részt, de végignézhettem azokat.

Remek légkört és csapategységet tapasztaltam, mindenki kedves, segítőkész volt velem. El tudnám magam képzelni ott.
Kollár Anna tanulmányi és vívásban elért eredményei is megsüvegelendőek Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A lehetőség már idén tavasszal szóba került. Beliczay mester kapcsolatainak is köszönhetően a Harvard illetékesei nemcsak felfigyeltek Anna teljesítményére, hanem lelkesen érdeklődni kezdtek a jelenleg a Kőbányai Szent László Gimnáziumban tanuló magyar reménység páston és iskolapadban mutatott kvalitásai iránt.

Az Ivy Leauge (magyarul Borostyán Liga, melyet nyolc, sportszövetségben álló elit magánegyetem alkot az USA északkeleti részén – a szerk.) egyetemein nincs teljes ösztöndíj. A tandíjtámogatást a családok jövedelme alapján határozzák meg, és így akár ingyen is lehet járni, de én nem esnék ebbe a kategóriába. Tehát nagyon el kell gondolkodunk ezen a lehetőségen, mert az ottani tanulmányom a részbeli támogatással együtt is komoly anyagi terheket jelentene.

Persze, szeretném, ha sikerülne bekerülnöm a Harvardra, és az érettségi után halasztani fogok egy évet, mert a helyek felszabadulását is figyelembe véve, 2026 őszén kezdhetnék.

Az idén példuál a párizsi olimpián ezüstérmes tőröző, Lauren Scruggs fog végezni.”

Kollár Anna így örült az idén a Nápolyban kiérdemelt kadét Eb-címének Forrás: EFC

Az amerikai vívás sikerességének hátterében több összetevő áll, de az egyik mindenképpen az, hogy hatalmas utánpótlásbázisból merítkezhetnek a felkészült, többségben európai szakemberek. Nem kérdés, hogy Anna fejlődésére is igen pozitív hatást gyakorolna, ha versenyről versenyre a tengerentúlon mérethetné meg magát.

„Az amerikai fiatalok többszáz fős versenyeken edződnek, ezért amikor közülük a legjobb négy eljut például a jóval alacsonyabb létszámú korosztályos világbajnokságra, extrán jól tudnak koncentrálni végig, hiszen több asszóhoz vannak szokva. Rengeteget edzenek és minden körülmény a legmagasabb szinten biztosított a számukra, hogy egyre jobbá váljanak. A Harvardon egyébként elismerően került szóba a legutóbbi kilencedik és az azt megelőző tizedik helyezésem a kadétvébéről, mert ez náluk is előkelőnek számít. Viszont érdekesség, hogy a kadét Európa-bajnoki címemről nem is tudtak. Így amikor kérték, hogy küldjek videókat azokról az asszókról, amelyekre büszke vagyok, leginkább az Eb-ről válogattam.”

(Kiemelt képünkön: Kollár Anna Forrás: EFC)