UtánpótlásSport Triatlon: a 16 éves Szalai Fanni ezüstérmet szerzett a spanyolországi junior-világbajnokságon.
2024. október 19.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-10-18 20:40

„Jó utánpótlásedzők nélkül nincsenek felnőttsikerek sem" – Takács Ferenc

A Budapesti Honvéd birkózótrénerével, Takács Ferenccel azok után beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője díj szeptemberi elismerését.

Mint arról beszámoltunk, a szeptemberi eredmények alapján Takács Ferenc érdemelte ki A hónap utánpótlásedzője díjat. A Budapesti Honvéd 56 éves birkózóedzője az Utánpótlássportnak bővebben is mesélt az edzői filozófiájáról, illetve hogy mit jelent számára ez a kitüntetés.

„Örülök, hogy néhány évvel ezelőtt megalapították ezt a díjat, remek kezdeményezésnek tartom – mondta a díj átvétele után Takács. – Alapvetően a felnőttsportolókkal foglalkozó edzőkre szokott nagyobb fény és figyelem vetülni, különösen az olimpiák évében, ugyanakkor érdemes leszögezni:

jó utánpótlásedzőkre legalább akkora szükség van, nélkülük nem beszélhetnénk kiemelkedő felnőttsikerekről sem.

A mester egyébként az immár 25 évet átölelő edzői karrierje során olyan klasszisokkal foglalkozott, mint az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás, a felnőttvilágbajnok Kiss Balázs és Korpási Bálint, a felnőtt Európa-bajnok fia, Takács István, az ugyancsak Eb-győztes Fritsch Róbert.

Takács Ferenc Fotó: Mura László
Gyerekkorom óta a birkózás körül forog az életem. Szerencsésnek tartom magam, mert a versenyzői karrierem végeztével a szőnyeg szélén, edzőként is megtaláltam a számításom, szóval tényleg az egész életemben azzal foglalkozhattam, amiben igazán örömömet leltem.

Amikor fiatalokkal foglalkozom, nekem az az edzői filozófiám, hogy elsősorban embereket nevelünk, majd csak azután eredményes sportolókat. Először is az erkölcsi értékek átadása és megszilárdítása a leglényegesebb. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor a feladatunk nagy részét már elvégeztük, az pedig csak külön öröm, hogy ha a folyamat végén Európa- és világbajnokokat, olimpiai érmeseket tudunk kinevelni.

Elmondhatom magamról, hogy összesen már nyolc olyan birkózóval foglalkozhattam, akinek korosztályos vagy éppen felnőttvilágversenyen sikerült győznie,

és eljátszották neki a magyar himnuszt, ami természetesen mindig rendkívül felemelő érzés."

Szeptemberben a jelenlegi legígéretesebb utánpótláskorú tanítványa, Darabos László U20-as világbajnoki címet szerzett a kötöttfogásúak nehézsúlyú mezőnyében.

„Tavasszal Laci már nagyon jó formát mutatott, de aztán áprilisban sajnos sérülést szenvedett, ami alapvetően rányomta a bélyegét a junior Eb-szereplésére. Majd jött a korosztály világbajnoksága Pontevedrában, ahol pedig meccsről meccsre egyre jobb teljesítménnyel rukkolt elő, és még engem is meglepett kicsit, mert az elődöntőben, illetve a fináléban is olyan fogást alkalmazva nyert, amelyet korábban még nem láttam tőle.

Ez is jól mutatja, hogy kiváló versenyzőtípus, és éles helyzetben is helyén van az esze.

Laci jövőre még mindig juniorkorú marad, így lesz esélye címet védeni a vébén, illetve a tavalyi győzelme után akár újra megnyernie az Eb-t, de bízom benne, hogy eközben majd

már a felnőttek között is sikerül egy-két nagy skalpot begyűjtenie.

Nyilván, lépésről lépésre kell haladni, nem szabad türelmetlennek lenni, mert azt is látni kell, hogy nehézsúlyban általában nem húsz-huszonegy évesen, hanem idősebb korban szoktak beérni a versenyzők. Ami viszont mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy Laci nagyszerű mentalitással van megáldva, rendkívül céltudatos és keményen dolgozik, hogy a céljait elérje. Reméljük, négy év múlva már az olimpiai kijutásért is harcban lesz."

(Kiemelt képen: Takács Ferenc Fotó: Mura László)