UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-10-18 08:57

Még több lehet a fiatalok sikerélménye

A perui junior-vb érmekkel és tanulságokkal is szolgált sportlövőinknek, akik jövőre már több korosztályban bizonyíthatnak.

Nemrégiben Peru fővárosa, Lima adott otthont a juniorkorú sportlövők világbajnokságának. A viadalon tizenhat magyar ígéret mérette meg magát, hazánkat hét puskás és öt pisztolyos versenyző képviselte Dél-Amerikában, míg a korongszakág reménységei közül trapban és skeetben egyaránt két fiatalunk indult. A legkiemelkedőbb magyar teljesítmény Jákó Miriam nevéhez fűződik,

aki az 50 méteres pisztolyos versenyszámban 546 körös korosztályos világcsúccsal győzött.

Jákó ezt megelőzően nagyszerűen szerepelt 25 méteren is, egyetlen hellyel maradt le a dobogóról, míg a standard pisztolyos számban hetedikként, légpisztollyal pedig kilencedikként zárt.

Légpisztollyal Rédecsi Máté remekelt, és a 10 méteres szám fináléjában kitűnő teljesítményt nyújtva nyert bronzot, míg Török Ferenc a puskások 50 méteres fekvő viadalán lett ugyancsak bronzérmes.

Külön dicséretet érdemel Domsits Olívia és Nagy Ákos Károly hatodik helyezése a 25 méteres pisztolyos számban, valamint Rédecsi gyorstüzelő pisztollyal elért hetedik pozíciója.

„Összességében elégedettek lehetünk a szereplésünkkel, hiszen ezt a három egyéni érmet talán a vébé előtt is aláírtuk volna – mondja Ablonczy Orsolya, a hazai szövetség utánpótlás-szakágvezetője. – Az érmeseink kitűnően lőttek, de több fiatalunkban maradhatott hiányérzet, mert

nem egyszer kevésen múlott a dobogó vagy a döntő.

A lányok légpuskás mezőnye elképesztően erős volt. Az alapversenyt 635.7 körös világcsúccsal nyerték meg, és a döntőbe kerüléshez is 629.9 kör kellett. A fiúknál a legjobb eredmény 629.8 kör volt, ami a lányok között finálét sem ért volna. Ebben a versenyszámban szintet kell lépnünk, muszáj megtalálnunk a felzárkózás módját.”

A magyar sportlövők Limában Forrás: MSSZ

A magyar reménységek a korábbi esztendőkben kimondottan jól szerepeltek a korosztályos vb-ken. Három éve például – ugyanúgy Limában – három aranyat és egy ezüstöt érdemeltek ki. Akkor a sikerből olyan kiválóságok vették ki a részüket, mint a ma már a felnőttmezőnyben is nagyszerűen helytálló puskás Mészáros Eszter, Dénes Eszter vagy Hammerl Soma. A szakágvezető szerint a mostani utánpótláskorúak között is találunk sokra hivatott versenyzőket.

„A korosztályok minősége változó. Van, hogy egy évjáratban három-négy kiemelkedő fiatal is lő, és előfordul, hogy utánuk egy-két évig kevesebb kivételes tehetség bukkan fel.

Úgy látom, hogy a jelenlegi puskás és pisztolyos utánpótlásban is akadnak olyan ígéreteink, akik sikeresek lehetnek.

Limában a puskás a leánycsapatunk nagyon fiatal volt: Vintze Regina még két évig junior marad, míg Toma Réka 2006-os, Ferik Csilla pedig 2008-as születésűként igyekezett bizonyítani a 2003-asok között. Ezért fontos újítás, hogy jövőre már az U18-asok és az U16-osok számára is külön Eb-t rendeznek, így a tinédzserek a saját korosztályukban könnyebben juthatnak sikerélményhez. Kevésbé áll majd fenn a veszély, hogy kiégnek az állandó, idősebbekkel való versenyzésben. Fokozatosabban, egészségesebben fejlődhetnek.”

(Kiemelt képünkön: Jákó Miriam junior-világbajnok lett Limában Forrás: MSSZ)