UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-10-20 08:59

Így nem jutott ki Magyarország az U21-es Európa-bajnokságra

Az U21-es labdarúgó-válogatott csoportnegyedikként zárt, és nem lesz ott az 2025-ös szlovákiai Európa-bajnokságon. Tíz meccs eredményeit és adatait foglaljuk össze.

Kedden ért véget az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata. A magyar válogatott Spanyolország, Belgium és Skócia mögött a negyedik helyen végzett a csoportban – Kazahsztánt és Máltát megelőzve.

A 2002-2003-as évjárat Gera Zoltánnal vágott neki a kvalifikációnak még 2023 szeptemberében, ám 2024 februárjában a korábbi kiváló futballista az NB II-es Vasashoz szerződött – ahonnan azóta menesztették, és október közepe óta az élvonalbeli Kecskeméten dolgozik –, és az utánpótlás-válogatottak „jolly jokere”, Szélesi Zoltán vette át a nemzeti csapat irányítását.

Jól kezdett a magyar együttes: a papírformának megfelelően megverte Kazahsztánt és Máltát, de nem tartott sokáig a menetelés,

ugyanis Skóciában 3–1-es vereséget szenvedtek Geráék.

A váratlan kudarc után következett két „bekalkulált” zakó: Spanyolország ellen idegenben 2–0-ra, Belgiumtól itthon 1–0-ra kaptak ki a mieink.

A skótoknak 2023 novemberében, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban tervezett visszavágni a válogatott, a revans azonban elmaradt, a találkozó gól nélküli döntetlennel végződött. Akkor még nem lehetett tudni, hogy

az volt Gera utolsó meccse az U21-esek edzőjeként.

Szélesi 3–0-s Kazasztán elleni győzelemmel mutatkozott be a kispadon, majd hosszú nyári szünet várt a csapatra. Az ősszel folytatódott a selejtezősorozat: Spanyolország nehézkesen, 1–0-ra nyert Kecskeméten, ezzel pedig a matematikai esélyét is elveszítette Magyarország, hogy ott lehessen az Eb-n.

Az utolsó két, már tét nélküli mérkőzés viszont remekül sikerült. Az MTK-pályán – akadozó játékkal – Magyarország győzött 2–1-re Málta ellen, majd hatalmas meglepetésre Szélesi gárdája 1–0-ra megverte a belgákat Leuvenben.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 28 pont
2. Belgium 19
3. Skócia 16
4. MAGYARORSZÁG 16
5. Kazahsztán 9
6. Málta 0.

Ha csak az alapvető adatokra tekintünk, nem tűnik katasztrofálisnak a helyzet: tízből öt meccset nyert a csapat és egy döntetlen mellett csak négyszer kapott ki, ráadásul a gólkülönbség is pozitív maradt (12–8). De nem szabad elfelejteni, hogy az ötből négy sikert Kazahsztán és Málta ellen érte el az együttes, Skócia ellen pedig a lehetséges hat pontból mindössze egyet gyűjtött. Ugyanakkor az előremutató, hogy a belgákat sikerült megverni idegenben, illetve a két spanyolok elleni találkozón is jól tartotta magát a válogatott.

A legtöbb mérkőzést Baráth Péter, Benczneleitner Barna és Hegyi Krisztián játszotta – mindhárman kilencszer léptek pályára, azaz csak egy meccsen hagytak ki a selejtezőben.

A két edző, Gera és Szélesi teljesítményét összehasonlítva, nem kérdés, hogy utóbbi ért el jobb eredményeket a fiúkkal, hiszen négyből három meccset megnyert, míg elődje csupán hatból kettőt.

A magyar válogatott legutóbb 2021-ben vett részt U21-es Európa-bajnokságon – igaz, rendezőként –, ám a selejtezőből

legutóbb 28 éve, 1996-ban tudott kvalifikálni.

(Kiemelt képünk forrása: MLSZ)