UtánpótlásSport
2024. október 24.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-10-23 22:48

Nagyon simán nyert a Puskás Akadémia az UEFA Ifjúsági Ligában

Nagyszerű győzelmet aratott a Puskás Akadémia az UEFA Ifjúsági Ligában. A felcsúti futballklub 5–1-re verte idegenben a skót Aberdeen csapatát. A magyar együttes legjobbja a mesterhármast elérő Mondovics Kevin volt.

A skót Aberdeen ellen, idegenben kezdte meg szereplését a Puskás Akadémia U19-es futballcsapata az UEFA Ifjúsági Ligában, más néven az ifi BL-ben. Babó Levente tanítványai remekül indítottak, már a 16. percben vezetést szereztek az NB I-ben is időnként lehetőséget kapó Vékony Bence góljával. A hazaiak válaszára nem kellett sokat várni, Fraser Mackie talált be. A felcsútiak fölényben játszottak, ami gólokban is megmutatkozott, ugyanis az első félidőben még kétszer voltak eredményesek: előbb a csapatkapitány Umathum Ádám, majd Mondovics Kevin révén, így a szünetre megnyugtató, 3–1-es előnnyel mehettek.

A második játékrész elején Mondovics az 50. percben újabb gólt lőtt, aztán kilenc perccel később ismét őt ünnepelték a társak –

mesterhármasának köszönhetően már 5–1-re vezetett a Puskás Akadémia.  

Az utolsó fél órában a skótoknál volt többet a labda, többször is próbálkoztak, de nem tudtak szépíteni, így az odavágón már jelentős előnybe kerültek a magyarok. A Puskás Akadémia szerdai győzelme önmagában is elismerendő, ahhoz képest pedig pláne előrelépés, hogy az előző évadban az első fordulóban az azerbajdzsáni Gabala ellen esett ki a csapat. Ami az Aberdeent illeti: az iden szerepel először az UEFA Ifjúsági Ligában az együttes és valószínűleg nem ilyen debütálást terveztek a skót fiatalok.

AZ UEFA IFJÚSÁGI LIGA LEBONYOLÍTÁSA
Az utánpótláskorúak európai sorozatának lebonyolítása meglehetősen összetett. Az első szakasz két ágon zajlik: a Bajnokok Ligájába kvalifikált együttesek U19-es csapatai a felnőttekével megegyező, új szisztémában játszanak nyolc mérkőzést, a harminchat gárda közül pedig huszonkettő jut tovább. A bajnoki ágon – amelyen a Puskás Akadémia is indul – az egyes nemzetek korosztályos bajnokai indulhatnak, innen tíz csapat jut a legjobb harminckettő közé Egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem, két párharcot kell megnyerni a rájátszásba jutáshoz.

Az Aberdeen elleni visszavágót november 6-án 16 órakor a Pancho Arénában rendezik.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, BAJNOKI ÁG, 2. KÖR, ABERDEEN (SKÓCIA)
Aberdeen–Puskás Akadémia 1–5 (1–3)
Aberdeen: Vitols – Enem (Teasdale 66.), Carrol, Akindileni, Hamilton (Ross 60.) – Clark (McDonnel 60.), Masson, Stewart – Wilson (To 81.), Mackie, Boys.
Puskás Akadémia: Lehoczki – Orján, Pál, Umathum, Vitályos – Ásványi, Dymitriev (Varga 81.), Tyshchuk, Miskolczi (Osadchyi 71.), Vékony (Antal 71.) – Mondovics.
Gólszerzők: Mackie 22., ill. Vékony 16., Umathum 29., Mondovics 40., 50., 59.

(Kiemelt képünkön: Mondovics Kevin mesterhármas ért el az UEFA Ifjúsági Ligában Forrás: Puskás Akadémia)